Шуменският окръжен съд назначи вещи лица, които да изготвят нови

...
Шуменският окръжен съд назначи вещи лица, които да изготвят нови
Коментари Харесай

Вещи лица ще изготвят нови експертизи по делото за жп катастрофата в Хитрино

Шуменският областен съд назначи движимости лица, които да изготвят нови експертизи по делото за железопътната злополука в Хитрино.

Експертизите са поискани от юристите на подсъдимите – машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков от Русе, управлявали дерайлиралата в ранната заран на 10 декември 2016 година в региона на гара " Хитрино " влакова комбинация, пренасяща пропилен и пропан-бутан.

За доизясняване на фактическата страна на делото ще би трябвало да бъдат осъществени експертизи в региона на електротехниката, за транспорта на рискови товари и пожаро-техническа. Съдът назначи две движимости лица да работят по втората експертиза, а по останалите – по едно.

Представител на съда потърси специалистите, само че не съумя да се свърже с едно от движимостите лица, което би трябвало да работи по една от експертизите. Останалите могат да се чакат към края на септември или октомври, бе обявено в правосъдната зала.

Съдът почете и искане, отправено от прокурора по делото Маргарита Георгиева от " БДЖ- Пътнически транспорти " и от Национална компания " Железопътна инфраструктура " – да дават информация за размера на товарите на километър, и от миналите пътническите влакове през сектора Каспичан – Русе от 2003 година до 10 декември 2016 година, с изключение на от товарните композиции.

Съдът почете ново искане и на един от юристите на подсъдимите – за спомагателна експертиза за устойчивостта на стоманения път в региона на злополуката и " товаропотока ", който може да поеме.

Уважено бе и искане на юриста на потърпевшите и роднините на починалите при случая в Хитрино Николай Димитров – за експертиза за скоростта на придвижване на композицията. Той сподели, че има спомагателен въпрос към към този момент показана експертиза от шест движимости лица за скоростта с която се е движела дерайлиралата комбинация и декларираното от един от специалистите " за неуправляемо придвижване на влака, преди навлизането в гара " Хитрино " и безконтролното нарастване на скоростта му ".

Съдът насрочи идващото съвещание по делото за 1 октомври.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР