Шуменската лечителка се престраши да покаже творбите си в обща

...
Шуменската лечителка се престраши да покаже творбите си в обща
Коментари Харесай

Парцалени кукли церят сърцето

Шуменската лечителка се престраши да покаже творбите си в обща галерия със сина си Страхил
 61-3  61-2  61-5  61-4  61-1
Лекарка, а рисува, шие кукли, ниже мъниста… Д-р Албена Бозаджиева, експерт по вътрешни заболявания, с 20 година стаж в отделението по кардиология на болничното заведение в Шумен има и това амплоа. За сътрудниците й креативните умения на докторката от години не са загадка. Повечето имат нейни творби, които внасят въодушевление в кабинетите и домовете им. Едва този декември обаче доктор Бозаджиева се престрашава да направи галерия с ръчните си уникати. Прави го от майчина любов – с цел да даде рамо на сина си Страхил, който е занаятчия дърворезбар.

Всички алени Снежковци, ушити търпеливо на крачната машина “Юнион ”, са изкупени. Притежатели си откриха и мечетата – Лавандулово, Шоколадово, Какаово и Розалина. Котката Шанел, Перлената мишка… Всяка кукла на докторката си има име и е основана с положително обръщение и работи антистресово. Играчките са с заряд от силиконов пух. Когато мачкаш такива меки кукли, на върха на пръстите се задействат рецептори, които са свързани със синтез на хормона на щастието – ендорфин, изяснява майсторката. И сладкодумно споделя, че неслучайно през зимата, когато от безоблачен апетит сме склонни към депресии, преди години дамите са се занимавали с плетиво и бродерия. А за нея рисуването и шевът са целогодишно наслаждение.

Разказва че твори от дете. Запалила се по приложното изкуство от аранжорката на магазинни витрини Петя Джамбазова в родния й Велики Преслав. Третокласничката Албена гостувала с голямо уважение в ателието на дизайнерката и попивала всяко нейно умеене – от направата на Дядо Мраз от стиропор до основаването на цветя от плат и рисуването на еднометрови букви със размах. Наследила лекарската специалност от родителите си. Не съжалява, че се е посветила на медицината. Така е сбъднала желанието си да оказва помощ на хората. Сега, с изключение на с методите на обичайна медицина, на които държи извънредно, го прави и с изкуството.

Бижутата от полускъпоценни камъни, които основава, също имат лечебен резултат. В това няма мистичност, минералите от дълго време се употребяват за лекуване, споделя лекарката. Различните камъни са с друга кристална решетка, вибрациите им имат разнообразни честоти и те по избран метод влияят на нашите. Например нефритът оказва помощ при нервно напрежение и бодърствуване. Лунният камък работи благотворно на бъдещите майки. Планинският кристал е приет балансьор на човешката аура, душeвността, успокоява и уравновесява силите. Аметистът пък е камъкът на щастието. Тигровото око е добре да се носи на ръцете, притегля пари. Всичко за камъните и тяхното комбиниране лекарката е научила от шуменката Ана Возницка, другият й огромен преподавател по творчество.

Преди повече от 10 година известната майсторка на бижута я поканила да взе участие в нейна галерия. Д-р Бозаджиева внимателно предоставила рисувани чинии, само че не посмяла да отиде на откриването. Когато публицисти я потърсили, отказала диалог, толкоз не вярвала във опциите си.

Но постоянно има на разположение персонален подарък за другар. С годините одобрителните мнения я насърчили задоволително, с цел да се престраши тази есен се решила да взе участие на Панаира на занаятите в Шумен. Успехът бил цялостен! Пъстрата й сергия с рисувано стъкло, кукли и украшения се оказала магнит за ценителите. Особено се зарадвала, когато шуменка й поискала кройката за мечетата. “Разбира се, че ще я дам, желая хората да купуват български сувенири. Не че китайските са неприятни, само че ние имаме невероятни майстори ”, разсъждава сръчната лекарка. Красотата не постоянно се основава от скъпи материали, значимо е въображението, споделя тя, до момента в който демонстрира свое радостно колие от стъклени люти чушки под изложбената витрина. Обяснява, че в творчеството е значимо да си достоверен и доста се пази да не сътвори кич.

От опит удостоверява, че хубостта притегля добрина. “Красотата омиротворява хората, те имат потребност от хармония, естетика, обич, прегръдка. Проблемът е, че хората прекалено много бързат, би трябвало да забавят темповете, даже да стоят повече в тишина. Само по този начин ще схванат от какво имат потребност ”, споделя и като създател, и като доктор. И един персонален съвет: “Винаги би трябвало да търсиш връзката със себе си, какво желае сърцето ти, не мозъка. Сърцето е най-хубавият ориентир, мозъкът е логичност, триумф. Но за това се желае доста храброст. ”

Д-р Бозаджиева не е от медиците, които се оплакват от здравната система. В последните години работи в бранша за планов банкет на шуменската болница и на ден посреща болката на над 50 пациенти в отделенията. Вечер, до момента в който чака на опашка в магазина, се случва и някой прочут да й мушне в ръката лист с проучванията си. Не отхвърля съвет. “Работата с пациентите в никакъв случай не ме е натоварвала – разкрива тя. – Напротив, имам шанса да групирам житейски опит. Всеки човек е мъдрост, всеки те учи на нещо, дава ти късмет да стопиш егоизма си и издърпва възприятието ти за съчувствие. Каква ще е системата няма значение, имало ги е доста. Важното е индивидът да има доверие на лекаря. Системите ще се трансформират, само че не трябва да се къса връзката сред лечителя и пациента ”, споделя лекарката-творец.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР