Шуменецът Чавдар Георгиев води борба да запази децата си –

...
Шуменецът Чавдар Георгиев води борба да запази децата си –
Коментари Харесай

Български баща се бори да запази децата си

Шуменецът Чавдар Георгиев води битка да резервира децата си – малолетни момче и момиче.

Историята стартира през 2017 година, когато той живее в Норвегия дружно с Моника Хеггхолмен - майката на двете му деца, с която съжителстват на фамилни начала. На 22 декември 2017 година Моника е задържана, без правo на персонални визити и против нея е повдигнато обвиняване за данъчни закононарушения и присъединяване като водач на проведена незаконна група.  

През януари 2018 година Чавдар взема решение да се върне в родната България дружно с децата си 7-годишния Петър и 3-годишната Георгина, които с изключение на жители на Кралство Норвегия са и български жители.

Разказва, че претекстовете му за това са били – първо да обезпечи подобаваща фамилна среда за децата, защото тук разчита на поддръжката на околните си и второ, с цел да избегне настаняването на Петър и Георгина в приемни фамилии, без да има право да гi вожда. Според норвежката процедура, когато децата се отглеждат само от родител, който не е гражданин на кралството те се настаняват в приемни фамилии.

„ Вероятността децата да бъдат разграничени едно от друго на километри разстояние и без да поддържат връзка с биологичния си татко бе огромна ”, споделя Чавдар. Той добавя, е пристигнал в България, не с цел да избяга или води децата, а с цел да им обезпечи подобаваща фамилна среда и с цел да изчака развиването към проблема на тяхната майка.-->

Вече от една година в България Петър и Георгина са изцяло приспособени, посещават детска градина, получават нужните медицински грижи и поддържат връзка единствено на български език.

„ В рамките на престоя ни в България, получих поддръжката на институциите, с оглед отстояване на правата ни, като български жители ”, акцентира още Чавдар.

„ Те са изцяло приспособени и получават всички нужни грижи, което е открито от редица инспекции и документирано в отчети на Министерство на вътрешните работи, обществените служби и Агенция за протекция на детето ”, добавя още бащата на Петър и Георгина.

Притесненията му обаче, че децата ще му бъдат отнети не стопират. След  повече от шест месеца престой в ареста в Норвегия Моника e освободена до започване на делото.

Идва в България в опит да вземе децата назад в Норвегия, с цел да получи по-лека присъда. След отвод на Чавдар, тя стартира тормоз над него, децата и околните му, споделя той.

Последва решение на Районен съд – Шумен, с което се постанова ограничаваща заповед за Моника, като мярка за протекция на Чавдар, децата и родителите му.

Чавдар завежда правосъден иск за смяна на родителките права. Подава сигнали до всички държавни институции, редица политици, както и до премиера Бойко Борисов.

„ Съпричастен съм към ориста на българските деца и родители в борбата им с непознати обществени служби. Не е възможно деца да се отглеждат от приемни семейства  и обществени служби в чужбина, в случай, че имат жив родител който се грижи за тях с любов и внимание. Надявам се институциите у нас, както и политиците да проявят нужната угриженост за бъдещото потомство български жители ”, споделя още Чавдар.

Направено е искане за връщане на децата в Норвегия и дали Георгина и Петър ще останат тук зависи от Софийски градски съд, който ще стартира гледането на делото в края на януари.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР