Шуменец предотврати телефонна измама, в която се оказа замесен, без

...
Шуменец предотврати телефонна измама, в която се оказа замесен, без
Коментари Харесай

Филмов сюжет: Как мъж предотврати АЛО измама… без да иска!

Шуменец предотврати телефонна машинация, в която се оказа забъркан, без да знае, оповестиха от пресцентъра на ОД на Министерство на вътрешните работи.

55-годишният мъж за малко да извърши ролята на пощальон и да достави парите от подлъгана стара жена на нейните измамници.

Шуменецът бил пуснал публикация за продажба на куче, на която дал отговор мъж, само че изискал да му закара животното в Русе, тъй като нямал опция да пътува. Обещал да покрие пътните разходи, в случай че не се стигне до договорка. Шуменецът се съгласил.

В неделя сутринта получил позвъняване от евентуалния клиент, които го помолил за услуга – да отиде до адрес в града, да вземе един сак и да му го занесе дружно с кучето.

Същевременно на 27 и 28 януари измамници манипулативно ползвали разнообразни сюжети на 72-годишна шуменка. Започнали от сюжета с болен родственик, който се нуждае от лекуване и трябват пари. След като дамата се усъмнила, че се пробват да я излъгват, непознатите почнали да я заплашват, а най-после приложили и сюжета „ акция за залавяне на измамници “. В събота следобяд съумели да я убедят, че не са телефонни измамници и я предиздвикали да сложи всичките си пари и полезности в торба и да ги прибере в хладилника си, с цел да не може никой да ги откри, в случай че влезе в дома ѝ. В неделя към 10:00 ч. ѝ звъннали на стационарния телефон и ѝ споделили, че би трябвало да сложи полезностите в чанта. Жената изпълнила нареждането и поставила в сак събраните 7270 лева, 1120 евро, четири златни пръстена, синджир и два чифта обеци, увити в облекла. Сака предала на появилия се на вратата шуменец.

Мъжът го взел и тръгнал към Русе, само че откакто няколко пъти по телефона му дали разнообразни указания къде да отиде, той се усъмнил, обадил се в полицията и предал сака.

Работата по формираното досъдебно произвеждане продължава.

Подобна обстановка имало и в Кюстендил.

Възрастна жена била излъгана от обадил ѝ се по телефона мъж, който се показал за служител на реда и помолил за подпомагане за залавянето на нарушители. Той обяснил, че управляващите следят измамници, само че било добре да ги задържат с материални доказателства. Затова дамата събрала всички налични пари – 2378 лева, и златните украшения и ги пуснала през балкона.

Мъжът, който трябвало да вземе парите, бил нает за пощальон по телефона от компания за дограма от Русе. Той бил пратен да занесе „ чертежи “ за промяна на дограмата на жилище, а за осъществяването на курса щял да получи хонорар от 300 лева

След като взел пакета, мъжът с изненада открил, че в него има пари и украшения, схванал, че това е машинация и занесъл парите и полезностите в полицията в Кюстендил.

Парите и полезностите са върнати на жертвата. По случая е стартирано досъдебно произвеждане в районно управление (на МВР) Кюстендил.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР