Шумен. Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова награди победителите

...
Шумен. Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова награди победителите
Коментари Харесай

Шумен: Заместник-министър Таня Михайлова награди победителите в конкурса „Места и памет – реални личности и истински истории“

Шумен. Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова награди спечелилите в състезанието „ Места и памет – действителни персони и същински истории “ в Шумен, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . Тържествената гала се състоя в Дома на учителя в Шумен. В началото гостите бяха приветствани от кмета на Община Шумен Любомир Христов. „ Благодаря на Министерството на образованието, че избра тъкмо Шумен за церемонията по връчване на премиите. Мнозина шуменски общественици и локални депутати по това време са оказали помощ за избавяне на български евреи и не са позволили тяхното депортиране, измежду тях са Стилиян Чилингиров, проф. Методи Попов, огромният наш композитор Панчо Владигеров. Искам да ви благодаря за това, което вършиме, да ви поздравя за сполучливите планове и да ви пожелая още доста извоювани състезания “, пожела Любомир Христов. Заместник-министър Таня Михайлова също поздрави участниците и спечелилите в националния училищен конкурс за проучвателен планове, посвеени на присъединяване на български евреи във войните за национално обединяване, както и ориста на тези евреив годините на Холокоста. „ Историята не е единствено фактология и единствено събития, историята е гердан от човешки ориси, цялост от възходи и за жалост,и падения. Много е значимо да имаме памет, да знаем това, което се е случило, да можем да проучваме, тъй като гражданското бощество се заражда точно посредством разбора на това, което ни заобикаля “, съобщи Таня Михайлова. Тя уточни, че от есента България е пълновръстен член на Алианса на жертвите от Холокоста.
„ Това ни задължава в името на паметта на Димитър Пешев, поради силата на цар Борис Трети, поради присъединяване на Българската православна черква, тъй като сме българи и тъй като знаем, че постоянно сме изграждали общество, което е толерантно, което приема рацзличията и най-много, общество, което цени човешкия живот, достолепието и правото на всеки от нас, да бъде подобен какъвто е “, съобщи Таня Михайлова. Тя предизвика участниците в срещата като прочете част от декларация послание от името на група български евреи офицери, които декларират своята подготвеност да се борят за България. Заместник-министър Таня Михайлова връчи награди на екипите от Черноочене, Варна, Перник, Пловдив, Сафия и Лом. Отличените възпитаници и техните консултанти получиха документи, парични награди и издание на Държавна Агенция „ Архив “ за Първата международна война. Победителите в състезанието бяха поздравени и от Иванка Газенко от Държавна организация „ Архиви “, и член на комисията в състезанието.
„ Шумен е град с почтена военна традиция и град, обвързван с присъединяване на български евреи във войните за национално обединяване На фона на един 30 хиляден град, какъвто е бил Шумен, починалите шуменски евреи са 26. 7 от тях умират във Балканските войни, 19 в Първата международна война. Трябва да отдадем почитание към тези хора. Радвам се, че всички вие бяхте същински откриватели и успяхте да разкажете ориста на елементарните хора. Едва ли в България има фамилията, което няма жертва от тези войни. Трябва да пренесем описа за техния героизъм, за всичко това, което се е случило, по метода, по който вие направихте своите работи “, сподели Иванка Газенко. Срещата продължи с показване на отличените планове.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР