Шумен. ВиК-Шумен не е в неплатежоспособност, дружеството засега си плаща

...
Шумен. ВиК-Шумен не е в неплатежоспособност, дружеството засега си плаща
Коментари Харесай

Илиян Илиев, ВиК-Шумен: Дужеството не е в неплатежоспособност, дружеството засега си плаща всичко и то в срок

Шумен. ВиК-Шумен не е в несъстоятелност, сдружението към този момент си заплаща всичко и то в период. Това съобщи по време на конференция Илиян Илиев, който от 8 май е шеф на сдружението, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . Брифингът, на който беше показана информация за икономическото положение на ВиК-Шумен, бе даден ден преди изключителната сесия на Общинския съвет-Шумен, на която шефът на водното сдружение няма да може да участва заради авансово поети служебни задължения на 13 и 14 юни. Илиян Илиев уточни, че не вижда нужда от понижаване на цената на водата в Шумен с 10 стотинки. „ Ако едно тричленно семейство употребява 10-20 кубика вода месечно, резултатът от такова понижение ще бъде 1-2 лева, решаваме ли му казуса? Най –лошото, което можем да създадем на това сдружение е понижаване на цената на вода. Няма финансова институция, която да ни помогне по-късно за самоучастието, което ще ни бъде нужно за построяването на пречиствателната станция за питейни води и довеждащия тръбопровод “, сподели Илиев.
„ Проблемите са ясни-загубите, събираемостта. Има ги на всички места. Моята молба е да не политизираме казуса. Няма политика във водата. Дружеството няма техника, има отговорности, които без намесата на един от притежателите няма по какъв начин към този миг да ги събере, а с цел да бъде изпълнен планът за пречиствателна станция за питейни води, ВиК би трябвало да действа обикновено “, съобщи Илиян Илиев. Той означи и нуждата от енергийна успеваемост на сдружението. „ Такава не е правена до момента, не знам за какво. Помпите са от 1953 година “, уточни Илиев. „ Не е загадка, че ВиК се води в затруднено състояние, само че не е единственото ВиК в такова състояние, не е някакъв казус, не е нещо ужасно. Въпросът е да обединим старания всички дружно и да помогнем да се реализира планът за пречиствателна станция и довеждащ тръбопровод “, сподели още Илиян Илиев.
Жанета Панайотова, началник на направление „ Финанси “ показа информация за отговорностите на ВиК. Към 31 декември 2018 година ВиК има краткосрочни отговорности за ел. сила - 871 106 лева и към снабдители 1,032 млн. лева Към края на месец април към доставчиците сумата е още веднъж 1,032 млн. лева, а за ел. енергия- 756 506 лева Същите са настоящи. Задълженията с просрочие са по отношение на контракт с обезпечен резултат с компания за рехабилитация на водопроводи от водоснабдителната система на Шумен - 5, 177 млн.лв. „ По този контракт е изплатено Данък добавена стойност, по главницата се водят правосъдни разногласия “, изясни Жанета Панайотова. „ ВиК продължава да жали, тъй като нашето мнение е, че този обезпечен резултат не е реализиран “, добави Илиян Илиев. Несъбраните просрочени вземания от консуматори на ВиК услуги към 31 декември 2018 година възлизат на 2 715 357 лева От тях изпълнителни каузи - 1 180 880 лева и цивилен каузи - 310 888 лева Към края на предходната година вземанията с настоящ темперамент до 30 дни са 1 593 466 лева Като цяло 87% от отговорностите са на физически лица. Към 31 май ВиК-Шумен няма неизплатени заплати и осигуровки на чиновници и служащи.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР