Шумен. В Шумен заработи площадка за събиране на опасни отпадъци

...
Шумен. В Шумен заработи площадка за събиране на опасни отпадъци
Коментари Харесай

Шумен: В града заработи площадка за събиране на опасни отпадъци от бита

Шумен. В Шумен проработи площадка за събиране на рискови боклуци от бита, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . Дейностите, свързани с центъра за събиране и запазване на рискови битови боклуци от популацията бяха показани на брифинг с присъединяване на инж. Боян Тодоров, заместник-кмет по строителство и екология и Живка Атанасова, основен специалист „ Екология “ в общината. Площадката е построена по план „ Пилотни модели за екологосъобразно събиране и краткотрайно запазване на рискови битови боклуци “ по Българо-швейцарската стратегия за съдействие “ на територията на общината. Финансирането е в размер на над 1 845 000 лева и е обезпечено в границите на Българо-щвейцарската стратегия за съдействие, като строителството е 972 389 лева, оборудването е в размер на 464 000 лева, предоставени са и три мобилни събирателни пунктове за 409 640 лева
„ Всеки жител може да занесе своите рискови боклуци на площадката, а мобилните пунктове ще обслужват град Шумен, общината и останалите 7 общини от Регионалното съдружие за ръководство на отпадъците “, изясни Живка Атанасова. Гражданите могат да предават лаково-бояджийски материал - бои, лакове, грундове, разтворители, негодни перилни и почистващи препарати, киселини, основи, препарати за растителна отбрана, спирачни, антифризни течности, медикаменти с изминал период на валидност,продукти, свързани с грижите за домашните любимци, живачни термометри, ампули, лампи, текстил, нечист с рискови боклуци, опаковки от тези артикули, батерии, отработени смазочни и моторни масла и други На депото ще работи екип от 4 души и трима водачи, като всички са минали особено образование. Проектът е в действие до 7 декември, като до тогава извозването и предаването на събраните боклуци ще бъде финансирано по Българо-швейцарската стратегия.
„ След този период дейностите ще бъдат за сметка на общината, т.е. от такса „ Битови боклуци “ ще се покриват разноските по предаването за обзвреждане или оползотворяване на тези боклуци “, изясни Живка Атанасова. Площадката е планувана за събиране на 35 000 тона годишно. На терена са обособени няколко зони, има паркинг за жители, мобилният пункт е оборудван със съдове за разделното събиране на обособените типове боклуци, предоставени са и оборотни съдове. „ Съдържанието в съдовете и контейнерите се съхраняват по метод, гарантиращ тяхната сигурност, с цел да няма терзание от страна на популацията и и в отговор на екологичното законодателство “, сподели още Живка Атанасова. Площадката има позволение за прилагане от месец юли. От 2 септември е предадена за стопанисване на Оперативна програма „ Чистота “ и от през днешния ден депото работи публично. „ Основната цел на това хранилище е рисковите боклуци да не отиват в контейнерите за битова примес и оттова да бъдат причина за замърсяване на почви и води. От друга страна е метод за повишение на екологичната просвета на популацията, с разделно събиране на отпадъците и опция за цялостното им преработване “, сподели инж. Боян Тодоров.
Площадката се намира на бул. „ Симеон Велики “ на изхода на Шумен, в посока към Варна. Работното време е: понеделник: 08.30 – 13.00 и 13.30 – 17.00 часа, от вторник до петък: 08.30 – 13.00 и 13.30 – 18.00 часа, събота: 09.00 - 13.00 часа.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР