Шумен. Театър, който не развива националната си драматургия няма памет,

...
Шумен. Театър, който не развива националната си драматургия няма памет,
Коментари Харесай

Проф. Виолета Дечева, председател на журито на фестивал „Нова българска драма“-Шумен: Театър, който не развива националната си драматургия, няма памет, а в този смисъл - и бъдеще

Шумен. Театър, който не развива националната си драматургия няма памет, а в този смисъл и бъдеще. Това съобщи проф. Виолета Дечева, ръководител на журито на театралния фестивал „ Нова българска драма “ в Шумен, по време на конференция, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . „ Селекцията ни изненада във всеки един смисъл и беше предизвикателство за нас. Познавам добре сезона, несъмнено, че би могла да бъде и друга. Това, което видяхме беше свободно придвижване по българската театрална карта и в този смисъл видяхме някаква част от нея “, съобщи проф. Дечева. Тя уточни, че функционалностите на драматургията остават извънредно значими и грижата за нея е в действителност грижа за българския спектакъл. Фестивалът в Шумен се пробва да запази и да охранява това пространство, в което същински се цени българската драматургия, сподели още проф. Дечева. Тя изрази изненада, че на подобен висок конгрес могат да се видят спектакли под настоящето равнище на българския спектакъл.
По отношение на текстовете в направление „ Авторски прочит “, проф. Дечева уточни, че и е мъчно да каже, че са оставили трайна диря в съзнанието и. Проф. Дечева означи че има единствено положителни усещания от атмосферата и изискванията за работа, основани от екипа на театъра, от поддръжката на обществеността и управата на града за фестивала. Сценографът доцент Елена Иванова уточни, че сценографията е едно от най-важните неща в театъра, а неналичието на такава в последно време е доста огромна загуба. „ Нещото, което възпитава въображението в театъра е картината, тя в никакъв случай не е достоверна, тя е метафорична и носи други смисли и друго образование, което рядко се вижда към този момент в театрите ни. Казвам го като нещо, което ми се желае да се върне, да се работи върху това, да му се обърне внимание “, сподели доцент Елена Иванова. Тази вечер от 20.30 часа в ДКТ Васил Друмев “ ще бъдат оповестени премиите и ще се състои закриване на фестивала.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР