Шумен. Тържествено бе открита новата музейна експозиция на Шуменската крепост,

...
Шумен. Тържествено бе открита новата музейна експозиция на Шуменската крепост,
Коментари Харесай

Шумен: Тържествено бе открита новата музейна експозиция на Шуменската крепост

Шумен. Тържествено бе открита новата музейна експозиция на Шуменската цитадела, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . Под наслов „ Шуменска цитадела – земя на антични култури “ тя показва артефакти от всички интервали на обитание на крепостта - праистория, древност и средновековие. Сградата се намира в източната част на територията на историко-археологическия резерват. В началото отец Пламен Марчев от храм „ Св. Три Светители “ в Шумен и протодякон Александър от Софийска света митрополия отслужиха водосвет за здраве. На тържествената гала по откриването участваха кметът на Шумен Любомир Христов, заместител регионалният шеф Петко Шаренков, синът на главния проучвател на Шуменската цитадела Вера Антонова проф. Антон Антонов, музейни експерти. Даниел Руменов, шеф на Регионален исторически музей-Шумен уточни, че след 5 години новата музейна експозиция е реалност.
„ Чакането си струваше, направихме всичко отначало, от нулата, с повече пари. Така придаваме и добавена стойност на всичко, което може да се види под намерено небе. Надяваме се, че гостите и посетителите на Стария град ще бъдат удовлетворени. Откриваме този музей в навечерието на 102-та годишнина от рождението на Вера Антонова, проучвател на Шуменската цитадела, която се навръшва на следващия ден “, сподели Даниел Руменов. „ Това място ми връща приятни мемоари от детството. Но и доста неприятни, когато преди 3,5 години станах кмет и трябваше да приема обекта след осъществен ремонт по плана „ Оттука стартира България “. По него бяха върнати и неусвоени средства. Тогава с господин Руменов се хванахме за главите. Имаше течове, въпреки и след ремонта. Сега желая да благодаря на господин Руменов за това, което са сътворили – едно прелестно място “, сподели при откриването кметът Любомир Христов.
Тихомир Тихолов, гл. организатор в Регионален исторически музей-Шумен уточни, че експозицията показва античната хилядолетна история на Шуменската цитадела, обединявайки в един комплекс движими и недвижими монументи. „ Показаните тук движими и недвижими монументи показват историята на нашия край. От тука стартира града ни. От камъка, т. нар Шишманов надпис, открит 1966 година в Цитаделата на Шуменска цитадела от проучвателя и Вера Антонова. На нея изискуем всички тези доказателства за значимостта на Шуменска цитадела “, съобщи Тихолов.
„ Основната причина за основаване на музейна експозиция е краткостта на човешката памет, на историческата памет. Като експерти, ние сме длъжни да предадем своите знания на всеобщата публика. Голям плюс на експозицията „ Шуменска цитадела – земя на антични култури “ е, че са показани всички столетия, през които е минало развиването на Шумен. Центърът е интервала на Второто българско царство, когато Шумен е освен измежду най-важните политически, военно-административни центрове, само че и е нравствен център на България “, съобщи доктор Гергана Илиева, организатор в Регионален исторически музей-Шумен. „ От през днешния ден нашият град става по-богат, България става по-богата. Огромна е благодарността за почитта към моята майка, към нейния труд и дело, към нейните помощници, които бяха паметен орляк за това високо място. Този музей ще припомня на българите да живеем почтено, да бъдем положителни хора, да бъдем горди с нашата история “, съобщи проф. Антон Антонов. През предходната година Шуменската цитадела е била посетена от 17 300 туристи, при 16 100 за 2017 година.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР