Шумен. Стартира новият краеведски сайт Шуменски истории. Той беше представен

...
Шумен. Стартира новият краеведски сайт Шуменски истории. Той беше представен
Коментари Харесай

Шумен: Стартира новият краеведски сайт „Шуменски истории”

Шумен. Стартира новият краеведски уебсайт „ Шуменски истории ”. Той беше показан на конференция с присъединяване на Росица Добрева, шеф на Регионална библиотека (РБ) „ Ст. Чилингиров “, Николай Лазаров и Боряна Стефанова от отдел „ Краезнание “ в библиотеката, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . От през днешния ден уеб сайтът е деен, като на този стадий предлага в началото базисно наличие, по което шуменската библиотека е работила взаимно с Регионалния исторически музей, с библиотеките при читалищата „ Тодор Петков ” и „ Стилиян Чилингиров ” и със съдружие с нестопанска цел „ Общество 528 “ – Шумен.
„ След уеб страницата „ Шуменски край “, това е втора краеведска електронна платформа, по която работи Република България „ Ст. Чилингиров “, уточни Боряна Стефанова. „ От основаването си до през днешния ден Република България „ Ст. Чилингиров “ работи за запазване на историческата памет, за разпространение на забравени персони, обстоятелства, събития от близкото и далечно минало. Сайтът „ Краеведски истории “, е втори, по който ние ще работим. Първият е „ Шуменски край “, представящ бита, традициите, естествени забележителности от област Шумен. Целта на новия построен уебсайт е да разпространява, съхранява и улесни достъпа до информация до локалното културно- историческо завещание, посредством изследване и цифровизация “, съобщи Стефанова. Сайтът е основан като виртуален указател, който съдържа текстове и снимков материал, обвързван с предишното на Шумен. Платформата ще съдържа информация, обвързвана със основаването на улици, квартали, персони, събития, обстоятелства, свързани с публичния, политически и културен живот, за естествени и културни забележителности, любопитни обстоятелства, реклами и разгласи, извадени от старите шуменски вестници.
„ Всеки качен в уеб страницата материал, ще бъде съпроводен с информация за източника. Към сегашния миг са оповестени част от събраните материали. Надяваме се, посредством нашите старания и благодарение на шуменската общност, да изградим цялостна база данни, които показват предишното на града ни, тъй като градовете са като хората имат свое име, биография, свое минало и настояще, своя признак, за Шумен това е, че той е от огромните културно-просветни центрове през епохата на Възраждането, неповторим с приноса си в културната и национална история “, сподели Боряна Стефанова.
„ Библиотеката се обръща с молба за подпомагане към всички, които разполагат със фотоси на остарелия Шумен и с забавна информация за предишното на града в другите му аспекти “, съобщи шефът на Република България „ Ст. Чилингиров “ Росица Добрева. „ Много разчитаме на шуменската общност - всеки има по нещо, обвързвано с града ни, има остарели фотоси и остарели материали. Ние ще ги приберем дотолкоз, доколкото да ги цифровизираме, да уточним произхода им и да ги качим на уеб страницата. Разчитаме и на доста персонално претърпяни истории, разказани от шуменци. Във времето визираме Възрожденската ера, близкото минало. Надявам се на доста огромна социална поддръжка, с цел да можем да развием уеб страницата и той да стане една огромна шуменска история за близкото ни минало “, означи Росица Добрева. Тя посочи, че предоставените материали, в случай че не бъдат дарени за фондовете на библиотеката, ще бъдат сканирани и върнати на техните притежатели.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР