Шумен. Само за 10 дни през месец март в област

...
Шумен. Само за 10 дни през месец март в област
Коментари Харесай

Комисар Иван Иванов, РДПБЗН - Шумен: За 10 дни през месец март в областта са възникнали 86 пожара в сухи треви, пасища, стърнища и гори

Шумен. Само за 10 дни през месец март в област Шумен са зародили 86 пожара в сухи треви, пасища, стърнища и гори. Това заяви комисар Иван Иванов, шеф на Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, по време на изънредното съвещание на Щаба за осъществяване на регионалния проект за отбрана при бедствия на територията на област Шумен, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Шумен . От началото на месец март са регистрирани 97 катастрофи, от които 86 пожари (4 от тях в горски фонд, пет край пътища и всички останали във вътрешността в аграрни земи, пасища и стърнища). Комисар Иванов уточни, че 100% от тези пожари са в резултат на човешка неточност - немарливост при боравене с открит огън или съзнателно палене. „ За мен при над 70% от пожарите сега има предумисъл. За да изникне новата трева пасищата би трябвало да се чистят, а най- елементарно това става с огън, с цел да се спестят разноски за обработка на земеделските земи е по- елементарно да се възпламенят растителните боклуци, да се изгорят и по този начин да се обработят. Има три пожара в борови гори, горялата дървесина най-лесно се реже и изнася, нещата са сложни. Но, истината е, че не можем да го потвърдим и да ги установим на място. Вече има двама, които вероятно ще проверяваме, има и формирани досъдебни производства “, съобщи комисар Иванов.
Той изясни, че неведнъж по паника е вдиган целият персонален състав, като на 9 и 10 март всички са били на терен и не имало налична нито една пожарна кола в гаража. „ Наложи се да желая помощ от Варна и Търговище, да изпратят коли на помощ, тъй като в случай че стане нещо в регионалния град, аз не мога да отвръщам. Инициирах днешната среща за всяка една конструкция – ОД „ Земеделие “, Регионална инспекция за опазване на околната среда, кметствата, да окажат подпомагане и помощ и с техния нормативен инструмент по някакъв метод да спрем паленето. Метеорологичната прогноза до края на месеца е доста тежка, не се чакат превалявания, а сушата е трайна и тревите са доста високи и изсъхнали - всичко е барут “, сподели комисар Иванов. Той уточни, че от началото на годината в региона са регистрирани 334 пожара.
Ст. комисар Ялчън Расим, шеф на ОД Министерство на вътрешните работи - Шумен, съобщи, че към този момент са подхванали превантивни ограничения. Разпоредено е всички младши полицейски инспектори да обходят обитаемоте места и да проведат срещи с овчари, пастири, арендатори и да ги предупредят да не се пали огън напразно и безсистемно.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР