Шумен. С научен семинар От зърното до хляба“ започнаха проявите

...
Шумен. С научен семинар От зърното до хляба“ започнаха проявите
Коментари Харесай

Шумен: С научен семинар „От зърното до хляба“ започнаха проявите в града по повод Международния ден на очарованието на растенията - 18 май

Шумен. С теоретичен семинар „ От зърното до хляба “ започнаха деянията в Шумен във връзка Международния ден на очарованието на растенията - 18 май, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . Събитието се организира в Шуменския университет „ Епископ Константин Преславски “. В началото всички присъстващи бяха поздравени с музикално осъществяване от класа по гайда на СУ „ Сава Доброплодни “. Инициативата „ Пети интернационален ден на растенията “ беше показана от проф. Димчо Захариев. Началото е сложено през 2012 година, като 29 страни от Европа и други 10 от разнообразни елементи на света се сплотяват с концепцията да отбележат какъв брой значимо е наличието на растенията в нашия живот. През 2014 година е взето решение този ден да се отбелязва през две години. В деянията се включват разнообразни институции, организации, обособени персони. През 2017 година събитията бележат над 1000, а задачата на уредниците тази година е да подобрят този връх.
Проф. Захариев напомни, че Шуменският университет се включва в самодейността през 2015 година. Тази година събитията, проведени от Факултета по естествени науки, са под мотото „ Никой не е по-голям от хляба “. Докладчици на научния семинар бяха ас.Пламен Чамурлийски от Колеж Добрич, гл. ас. доктор Мария Касчиева, Галин Ганчов, 9 клас на СУ “Сава Допроплодни “ и проф. Димчо Захариев. Пламен Чамурлийски показа историческите аспекти и достижения в селекцията при хлебната пшеница в Южна Добруджа. „ Проблеми пред българската селекцията на пшеница няма, има такива по скоро пред реализирането на български семена, на български сортове на пазара и аргументите за това са главно високонкурентен пазар, бързо налагане на западноевропейски сортове, интензивна технология на развъждане и не на последно липса на добра реклама “, съобщи Пламен Чамурлийски.
Презентация за „ Брашното- сред зърното и хляба “ показа гл. ас. доктор Мария Касчиева. Тя уточни, че първите сведения за приемане на самун са от късния неолит, а приготвянето на самун е едно от най- старите занимания в историята на човечеството. „ Брашно е нещо, от което се получава самун, само че освен. Брашно може да се получи както от зърнени храни, по този начин и от бобови култури, от някои типове дървета и шубраци “, уточни година ас. доктор Мария Касчиева. Любопитен акцент в презентацията бяха другите типове съвременни и екзотични брашна и тяхната хранителна стойност. За обредните хлябове, за ритуалите по приготвянето им и мястото им на трапезата в празничните дни описа деветокласникът Галин Ганчов. Хлебни произведения от разнообразни елементи на света показа проф. Димчо Захариев. Интересен беше разказът за традицията в Уелс за печене на самун в глинени саксии. В специфична галерия са подредени отличените рисунки, постери и пана в оповестените тематични състезания. Ще бъде показана и кулинарна галерия. Ще бъде регистриран и литературният конкурс за есе и къс роман „ Най-вкусният самун “. Награждаването на спечелилите ще се състои в следобедните часове.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР