Шумен. С модернизиран информационен център и редица иновативни придобивки Национален

...
Шумен. С модернизиран информационен център и редица иновативни придобивки Национален
Коментари Харесай

Шумен: С модернизиран информационен център и редица иновативни придобивки НИАР „Мадара“ посреща туристи

Шумен. С осъвременен информативен център и редица новаторски придобивки Национален историко-археологически резерват (НИАР) „ Мадара “ посреща туристи. Те бяха показани на специфична гала с присъединяване на Стоян Тачев, координатор корпоративна отговорност в BILLA България, Даниел Руменов, шеф на Регионален исторически музей – Шумен, кметът на Шумен Любомир Христов и регионалният шеф проф. Стефан Желев, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . Вложени са близо 97 000 лева, като средствата са събрани от акцията на BILLA „ Ние обичаме България “ 2017. „ Благодарение на акцията и направените усъвършенствания, ние придадохме добавена стойност на НИАР „ Мадара “ и на Мадарския конник като световен знак. „ Мадара “ стана едно по-приятно и атрактивно място. Заплащайки входен билет, посетителите получават не две, а още 4-5 действия за развлечение и вместо трийсет минути, могат да останат час и половина и да бъдат удовлетворени от престоя си “, съобщи Даниел Руменов.
Той уточни, че едно от най-важните неща, които са направени е подмяната на 56 осведомителни и указателни табели, които са на български, британски и съветски език. Обновеният информативен център предлага ъгъл за виртуална действителност. Иновативното изобретение съставлява 20 -минутно приложение, което показва Мадара като паметен център в цялата му периодика на съществуване- от праисторията до християнството. С помощта на специфични очила 20 души по едно и също време могат да се насочат на виртуална разходка из резервата, като по този метод се разпространяват и останалите обекти на територията на „ Мадара “. „ Имаме подходи към музея на територията на резервата, само че към самия Мадарски конник нямаме асансьори, което прави виртуалната действителност още по – потребна за хората с двигателни усложнения, благодарение на очилата и визуализацията целият резерват става наличен за тях “, сподели още Даниел Руменов. Полезен за хората с лимитирани двигателни качества е и инсталираният до Информационния център далекоглед, през който може да се видят скалите на Мадара. Интересна информация, фотоси или клипове за забележителностите в резервата предлага и touch screen масата. Тя е любопитна както за най-малките гости, по този начин и за по- огромните. Информационният център разполага с информативен киоск, посредством което посетителите получават бърз и елементарен достъп до потребна информация, фотоси и видеа, свързани с обектите в „ Мадара “. Инсталирани са и два огромни екрана, като единият се употребява за прожектиране на тематични филми, а другият – за лъчение на рекламни клипове за комплекса. Има нови витрини за краткотрайни изложения, като сега са експонирани материали, свързани с първите проучватели на Мадара. Със средства от акцията „ Ние обичаме България “ са закупени и костюми от разнообразни столетия, с които туристите могат да се снимат.
„ За нас е значимо да опазим нашето културно- историческо завещание. Вярваме, че в паметниците на културата е закодирана огромна част от нашата памет и нашите национални полезности и посредством опазването им ще успеем да съхраним националният ни дух. Затова стартирахме акцията „ Ние обичаме България “. Тя се организира от 2016 година и до момента сме подкрепили три паметника от национално значение- Шипка, Мадарския конник и Плевенската гледка. Събраните средства са над 277 000 лева Продължаваме през идната година със идващия монумент от национално значение “, съобщи Стоян Тачев. „ Благодаря за самодейността, с която става допустимо съхраняването на културните и историческите ни монументи. Вярвам, че с тези придобивки ще можем още повече да разпространяваме Мадарския конник “, сподели от своя страна кметът Любомир Христов. За първото шестмесечие на годината Мадарският конник е забелязан от 34 149 туристи, което е с към 15% повече от предходната година, когато са били 29 771.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР