Шумен. РИОСВ изпрати за лечение в Спасителен център за диви

...
Шумен. РИОСВ изпрати за лечение в Спасителен център за диви
Коментари Харесай

Шумен: РИОСВ изпрати за лечение в Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани” птица от защитения вид розов пеликан

Шумен. Регионална инспекция за опазване на околната среда изпрати за лекуване в Спасителен център за диви животни „ Зелени Балкани ” птица от предпазения тип розов пеликан. Това оповестиха от пресцентъра на Регионална инспекция за опазване на околната среда . Експерт на Инспекцията е направил изключителна инспекция по подаден сигнал на дежурния телефон за розов пеликан със счупено крило. Птицата е открита от жители наоколо до автомагистралата край гр. Каспичан и превозена до ветеринарна клиника в гр. Нови Пазар, от където е получен сигнала в екоинспекцията. При прегледа на птицата от ветеринарните лекари не са видяни забележими външни пострадвания, само че едното му крило е било увиснало и пеликана не можел да лети.
На същия ден птицата е превозена за лекуване в Спасителен център за диви животни „ Зелени Балкани ” в Стара Загора, където е открито, че по пеликана е стреляно с пушка, откакто в крилото са открити 2 бр. сачми.
От 1962 година розовият пеликан е предпазен тип, включен в Червената книга (1985) като липсващ. Среща се в езерата край Бургас и резервата „ Сребърна “, където има дребна колония. Пеликаните идват на река Дунав в края на март или началото на април и си потеглят от септември до края на ноември. Обитават сладководни езера и блата с обширни тръстикови масиви, язовири и микроязовири, рибарници и рибовъдни стопанства.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР