Шумен. Разнообразна селекция, емоционални и многопластови текстове с разнообразен език

...
Шумен. Разнообразна селекция, емоционални и многопластови текстове с разнообразен език
Коментари Харесай

Шумен: Разнообразна селекция, емоционални и многопластови текстове с разнообразен език ще представи театралният фестивал „Нова българска драма“

Шумен. Разнообразна селекция, прочувствени и многопластови текстове с разнороден език ще показа театралният фестивал „ Нова българска драма “. Това оповестиха на конференция Илко Ганев, селекционер в направление „ Преглед на спектакли “, и Катерина Георгиева, в направление „ Авторски прочит “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . От кандидатствалите 17 пиеси в направление „ Авторски прочит “ Катерина Георгиева е избрала четири, които ще се състезават за премията за драматургия: „ Ръкавица “ от Пресиян Кузов, „ Костенурка върху ябълка “ от Филип Илчовски, „ Тройка “ от Малин Маринов и „ Дъхът на дявола “ от Цвета Ерменкова.
„ Езикът на българската драматургия доста се е трансформирал. Пиесите, които съм избрала малко или доста се придържат към онази театрална игра, която за мен е доста значима, това завъртане вътре на историята, на героите, увличането по тази игра, която въпреки всичко след това ще забележим на сцена. Пиеси, които в себе си съдържат театралната игра “, сподели Катерина Георгиева. Тя уточни, че пиесите са извънредно разнообразни, и като форма, и като тематики, и като конструкция. „ Част от тях наподобяват на киносценарии, други са много литературни, многопластови и с разнороден език. Има любопитни текстове, като всички слагат тематиката за взаимоотношенията. За връзките вътре в нас самите, какво се случва в един човек когато е нерешителен, обезверен, обезпокоителен и по какъв начин това се демонстрира в връзките му с другите “, сподели Катерина Георгиева. Тя дефинира текстовете като прочувствени, а скъпите нюанси и капацитетът им за слагане на сцена са в търсенето, което предлагат- на себе си, на някаква персонална истина, на откровеност в връзките с хората.
„ Има преплитане на комедия с драма, даже с мелодрама, на моменти има опити за гротеска и парадокс. Това също е забавно и потвърждава, че през днешния ден сякаш създателите не желаят да се стопират на един жанр, или по-скоро тематиката, която ги води не може да се побере в един род “, разяснява Катерина Георгиева. Представянето на номинираните в „ Авторски прочит “ пиеси ще се състои на 13 май от 11.00 часа в ДКТ „ Васил Друмев “. Илко Ганев, селекционер в направление „ Преглед на спектакли ” е изгледал над 30 заглавия. По механически аргументи не могат да участват “Опит за хвърчене ” на Народния спектакъл, „ Дебелянов и ангелите “ на Драматичен спектакъл – Пловдив и „ Поп-фолк летописи: Бели птици и патрони “, на МГТ „ Зад канала “. В спортната част попадат 6 постановки: Драматично-куклен спектакъл „ Васил Друмев ” – Шумен – „ Кукери ” – танцов театър на Стефания Георгиева; Драматичен спектакъл –Ловеч – „ Божан, Петър и Павел ” по „ Гераците “ на Елин Пелин; Театър „ Любомир Кабакчиев ” Казанлък – „ Цигуларката на Бога ” от Стефан Цанев; ОСАИК „ 36 маймуни ” – София – „ Дом за овце и сънища ” от Здрава Каменова; Държавен куклен спектакъл – Стара Загора – „ Жените от портокаловите градини ” от Оля Стоянова; Театрална работилница „ Сфумато ” София „ Луда трева ” по текстове на Йордан Радичков.
„ Трудно е да бъдат обединени определените заглавия в една обща тематика толкоз разнообразни неща - от една страна модерна българска драматургия, въпреки това с не драматургични текстове, което навлиза от ден на ден и от трета страна класиките. Всяка от постановките приказва на личен език, и най-много на личен сценичен език, търсейки връзка със настоящето живеене “, съобщи Илко Ганев. Той означи, че в конкурсната стратегия прави усещане мощното женско наличие - както в режисурата, по този начин и в актьорския състав. В съпътстващата стратегия на фестивала попадат два спектакъла „ Апарт ” – документален театър на Илко Ганев на спектакъл „ Азарян ” и „ Ами в този момент!!! ” от Димитър Маринов на Родопски трагичен спектакъл „ Н.Хайтов “. Председател на журито тази година ще бъде проф. Виолета Дечева, а членове Антон Угринов, доцент Елена Иванова, театроведът Асен Константинов и Юлияна Сайска – актриса, движенчески спектакъл. Ще бъдат връчени награди за драматургия, за повсеместен театър, за постановка, сценография, за мъжка и за женска роля, за музика. „ За първи път се планува и премия на публиката. „ С това желаеме да предизвикваме феновете да правят оценка конкурсните спектакли. Подготвени са анкетни карти, които ще бъдат раздавани на публиката, могат да вземат участие и посредством двете страници на театъра и на театралния фестивал „ Нова българска драма ”, сподели Дияна Христова, заместник-директор на ДКТ „ Васил Друмев “. Театралния фестивал „ Нова българска драма “ ще се организира от 11 до 16 май. Проявите ще стартират още в 11.00 ч. на следващия ден с стратегия за най-малките, като част от празника на Шумен. Пред театъра ще бъде показан спектакълът „ Книжки сладкодумки ” от Панайот Цанев. При неприятно време постановката ще бъде в зала „ Патиланчо ”.
По традиция в 18.00 ч. на следващия ден Градски духов оркестър „ Михаил Биков ” с диригент Христо Атанасов ще обогати празничната атмосфера пред театъра, а BarbaroniTe ще показват шоу-атракцион. След изговаряне на формалните слова, ще бъдат поднесени цветя пред паметниците Добри Войников и Васил Друмев. Ще бъде издигната хоругвата на театъра и разпален театралния огън. Първото зрелище, включено в спортната стратегия, е танцовият театър с хореограф Стефания Георгиева „ Кукери ”, което ще стартира от 19.00 ч. в събота. Още в първия ден, 11-ти май, в пространствата на театъра ще бъде ситуирана документална галерия със съдействието на Съюз на артистите в България „ Архивите приказват за българската драматургия ”. Експозицията показва театрални реализации на български драматургични творби, показани в изложения, отдадени на режисьора Крикор Азарян и актьорите Петър Попйорданов-Чочо, Григор Вачков, Велко Кънев, Димитър Манчев. На идващия ден – 12-ти май за втора поредна година ще се организира креативна среща, отдадена на актуалната българска драматургия. Тя ще бъде под форвата на разговор, който ще стартират специфичният посетител на Фестивала Стефан Цанев, драматургът Димитър Димитров, режисьорът Максима Боева и селекционерът в направление „ Авторски прочит ” Катерина Георгиева. Творческият разговор ще стартира в 10.00 ч. в зала „ Нова българска драма ”. Ден преди закриването на Фестивала, 15-ти май, ще бъде показана книгата за Рада Спасова – „ С п о м е н за Рада ” Бележки към един живот. Книгата е с редакцията на Георги Тошев и включва мемоари на режисьори и артисти, работили в театрите с Рада Спасова.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР