Шумен. Продължават проверките на свинефермите в областта - планови и

...
Шумен. Продължават проверките на свинефермите в областта - планови и
Коментари Харесай

Д-р Наташа Баева, ОДБХ - Шумен: Продължават проверките на свинефермите в областта и ежеседмично се докладва за състоянието им

Шумен. Продължават инспекциите на свинефермите в региона - планови и за биосигурност и ежеседмично се рапортува за положението им. Това съобщи доктор Наташа Баева от ОБДХ по време на съвещанието на Областната епизоотична комисия, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Шумен . „ На територията на област Шумен през тази седмица нямаме някакви особени подозрения при умрели диви прасета. Вземаме проби ежеседмично, индустриалните ферми и тези от семеен вид А са длъжни да правят самоконтрол и формален надзор от умрели животни – по 2 прасета от всяка софтуерна гупа “, изясни доктор Баева.
Изпратени са 42 такива проби, получените до момента резултати са негативни за вируса на африканска чума по свинете. Подадени са проби за проучване за трихинела и африканска чума по свинете и от 15 отстреляни прасета отвън инфектираната зона, като също досега няма удостоверение за африканска чума по свинете. От 25 юли статистиката сочи, че в 7 промишлени свинеферми, в които се отглеждат близо 63 000 свине има умрели с 391, като резултатите за негативни за африканска чума по свинете. В свинеферми вид А има 7 умрели животни.
От 25 юли до момента са изпратени 222 проби от промишлени свинеферми, ферми А и и умрели диви свине - пробите са негативни. Подадените проби от постоянен отстрел досега са 61. „ Продължаваме с инспекциите, води се статистика за смъртността на животните. От фермите по този начин или другояче движат непрестанно прасета към касапница, по-големите вършат по два - три курса, а това придвижване не може да бъде осъществено без партидата, ориентирана за кръвопролитие да бъде изследвана или да се приложат проби с негативен резултат от последната седмица или 7 дни преди придвижването да имат проучване за вирусология на кръв “, съобщи доктор Баева.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР