Шумен. При изпълнението на бюджета за 2018 година са спазени

...
Шумен. При изпълнението на бюджета за 2018 година са спазени
Коментари Харесай

Татяна Костова, зам.-кмет на Шумен: При изпълнението на бюджета за 2018 г. са спазени всички нормативни изисквания за ефективно и икономично разходване на финансите

Шумен. При осъществяването на бюджета за 2018 година са спазени всички нормативни условия за дейно, ефикасно и икономично разходване на обществените финанси. Това съобщи по време на публичното разискване на касовото осъществяване на бюджета Татяна Костова, заместник- кмет на Община Шумен по финанси, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Шумен . Сред присъстващите в зала 363 на Общината бяха кметът Любомир Христов, проф. Борислав Беджев, ръководител на Общинския съвет, заместник-кметове, секретарят на Общината, кметове на обитаеми места.
Татяна Костово уточни, че данъчните доходи са изпълнени на 98%, приходите от общински такси- 101%, в това число такса от битови боклуци - 100%. „ Добрата събираемост на общинските доходи е наклонност с продължаващо деяние от 2016 година, което дава убеденост, че положителното обмисляне подхожда на действителното осъществяване “, уточни Костова. Съпоставени с 2017 година, данъчните и неданъчните доходи остават релативно непрекъснати. Факторите, съдействали за устойчивостта в приходната част са свързани главно с положителната събираемост, ускореното икономическо развиване в макроикономически проект, с подхванатите ограничения на администрацията по отношение на повишение на събираемостта и рационалната разходна политика. Извършените разноски през 2018 година са обезпечили всички обществени действия от локално значение, като са осъществяване целите в бранш „ Образование “ - с условен дял 43% от общото осъществяване на разноските, бранш „ Строителство и екология “- 13%, „ Социални грижи “- 8% в общите разноски.
През 2018 година са осъществени финансови разноски единствено с локални дотации в размер на 6 625 000 лева, като това съставлява 1,7% повече от финансовите инвестиции през 2015 година. Делът на разноските в общите разноски за държавно делегирани действия е 58%, а разноските за локални действия са 42%. Община Шумен е направила заплащания по общинския дълг през предходната година в размер на 5.69 млн. лева и е поела нов дълг за мостово финансиране по планове по Оперативна програма „ Региони в напредък “ за 2.5 млн. лева, с което салдото на дълга е понижено от 12 млн. на 1 януари на 9.9 млн. лева към 31 декември. “Изпълнението на приходите, прехвърлянията, финансиранията и разноските, т.е. бюджетният баланс е в размер на 73.72 млн. лева С разходваните средства в този размер през 2018 година се поставят приблизително по 652 лева разноски на гражданин в община Шумен, при население 112 000 за 2018 година по данни на ГРАО. Освен разходваните бюджетни средства са употребявани и средства от европрограми за близо 18 млн. лева Така общите разноски за предходната година стават общо 91 млн. лева, а за гражданин - 813 лева разход на едно лице “, уточни Костова. Тя посочи, че от употребяваните средства по европрограми 16 млн. лева са за възстановяване на техническа инфраструктура в града - общо пет обекта, а 2 млн. лева за просветителна инфраструктура като са ремонтирани главно четири учебни заведения. Вложените средства с финансиране от локални доходи, от европейски средства в община Шумен през 2018 година по действия са следните:
Образователна инфраструктура, поправки, ново строителство - близо 9 млн. лева.;
Здравеопазване - близо 4 млн. лева.;
Рехабилитация на улици - близо 2.5 млн. лева.;
За непорочност - близо 8.5 млн. лева.;
За поддържане на зелени площи - близо 900 хиляди лева
„ Бюджетът на Община Шумен за 2018 година е плануван и изпълнен сполучливо “, регистрира Татяна Костова. Тя добави, че на 30 май тази година е връчен и отчетът на Сметна палата за осъществения финансов одит на консолидирания годишен финансов доклад на Общината, с мнение че той дава вярна и почтена визия за консолидираното финансово положение на общината към 31 декември 2018 година. Детайли по осъществяването на бюджета за 2018 година показа и Десислава Петрова, шеф на Дирекция „ Финанси “ в Общината. Кметът на Шумен Любомир Христов благодари на екипа си и администрацията за постигнатите добра финансова дисциплинираност и събираемост. „ През предходната година са възобновени близо 5.5 млн. лева остарели отговорности от лични доходи. За 3,5 година са възобновени 30 млн. лева от бюджета на Общината. Средства, които можеше да бъдат за осветяване, тротоари и улици. От това по- огромен резултат надали има “, съобщи Любомир Христов.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР