Шумен. През 2018 година Административен съд-Шумен надгради поставените задачи за

...
Шумен. През 2018 година Административен съд-Шумен надгради поставените задачи за
Коментари Харесай

Съдия Росица Цветкова: През 2018 година Административен съд-Шумен надгради поставените задачи за бързина, качество и прозрачност на правораздаването

Шумен. През 2018 година Административен съд-Шумен надгради поставените задания за експедитивност, качество и бистрота на правораздаването, съобщи на конференция Росица Цветкова, ръководител на Административен съд-Шумен, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . „ Той е към този момент задоволително различим, правораздаваме 12-та година и отсега нататък ще продължим да работим за срочност и качество на правораздаването “, сподели Росица Цветкова. През предходната година Шуменският административен съд е разгледал 820 каузи, от които 703 са завършени към 31 декември. От новообразувани са 720 каузи. Значително е повишен броят на делата по Закона за достъп до социална информация – от 6 през 2017 година до 11 през 2018 година Увеличен е и броят на делата, формирани по Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове. „ Тук са делата, по които Държавен фонд „ Земеделие “, като орган на ръководство по Програмата за развиване на селските региони издава актовете, влизат и делата, във връзка с наложените финансови корекции на общините от страна на Министерството на районното развиване и благоустройството – такива каузи са формирани по тъжба от община Шумен, Нови пазар и Велики Преслав. По две от делата имаме изговаряне, нашите решения не са дефинитивни по тези каузи и подлежат на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) “, изясни Росица Цветкова.
Тя посочи, че по този тип каузи правосъдната процедура е безапелационна – когато е открито нарушаване по повод методологията на установяване на класиране на претендентите, това съставлява нарушаване по Закона за публичните поръчки (ЗОП). „ По тези каузи обаче съдът не ревизира самата социална поръчка по Закон за обществените поръчки, защото те са подсъдни като първа инстанция на Върховен административен съд, по тези каузи само съдът ревизира това, което е установено от органа за ръководство на съответната стратегия по еврофондовете, а точно методологията, това са главно нарушаванията касаещи класирането на претендентите, единствено по това съдът се произнася, не ревизира цялата социална поръчка “, изясни Росица Цветкова. От месец септември 2018 година е изменена подсъдността на така наречен данъчни каузи, и от октомври до декември в Административен съд-Шумен има формирани 24 данъчни каузи – така наречен ревизионни актове, които са издадени на физически и юридически лица. „ Касае се за каузи със фактическа и правна трудност, както и за доста висок веществен интерес. Установени са данъчни отговорности, като най-малката сума е 50 000 лева “, изясни Росица Цветкова. Относно атакуваните наредби от прокуратурата, съдът е разгледал 46 такива каузи, като единствено за 2018 година са формирани 38. Има атакувани единствено три наредби на Общински съвет-Шумен. Най-често окръжна прокуратура е атакувала наредбите за кучетата, както и наредби по Закона за локалните налози и такси. През 2018 година са свършени общо 703 каузи. От тях 91% са завършили в тримесечен период. Шуменският административен съд е завършил 86% от общия брой каузи за разглеждане през 2018 година Върнатите от Върховен административен съд каузи са 112. От тях оставени в действие 91 правосъдни актове, анулирани са 21. От подлежащите на обжалване правосъдни актове – 277 за 2018 година, са обжалвани 131. Росица Цветкова регистрира още, че отвън правораздавателната активност, акцентът още веднъж е подложен върху организирането и провеждането на събития, свързани с одобряването облика на съда като институция, която подсигурява върховенството на закона. Отчетният отчет за активността на съда за 2018 година ще бъде показан на следващия ден. Сред посетители на съвещанието ще бъдат ръководителите на 4-то и на 7-мо поделение във Върховен административен съд – Татяна Хинова и Ваня Анчева.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР