Шумен. Поверия за Еньовден, изобилие от билки, отвари за принцеси,

...
Шумен. Поверия за Еньовден, изобилие от билки, отвари за принцеси,
Коментари Харесай

Шумен: Поверия за Еньовден, изобилие от билки, отвари за принцеси, песни и танци изпълниха празника в Градската градина

Шумен. Поверия за Еньовден, обилие от билки, отвари за принцеси, песни и танци извършиха празника в Градската градина в Шумен, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . Шестото издание на фестивала „ Еньовска магия “ предложи богата стратегия, в която се включиха реализатори от всички възрасти-деца от няколко шуменски детски градини, Детска вокална група „ Перуника “ към Общинския детски комплекс, хор „ Планинско ехтене “ при Търговско дружество „ Мадарски конник “. Децата от Детска градина „ Братя Грим “, „ Космонавт “, Пчелица “, „ Светулка “ и „ Буратино “ показаха рисунки и пътуваща история в кутия, цялостна с магия и вълшебни отвари. Собствената приказка е край на присъединяване им в плана „ Подаръкът на книгите “.
„ Еньовден е денят, в който приказваме за билките и тяхното лечебно влияние, само че и книгите имат такова. Четенето носи мощ и познание за здравето, посредством него можем да научим и за билките. Деца от „ Космонавт “, „ Пчелица “, „ Светулка “ и „ Буратино “ се забавляваха, до момента в който схванат какъв брой са значими книгите и че техният подарък е потребен и значим, носещ познание и мъдрост “, разгласи водещата на фестивала Катя Янева от Народно читалище „ Боян Пенев-1949 “.
Интересни и потребни препоръки даде Даниела Челебиева, регионален ръководител на Съюза на българските пчелари - „ За женска красота, финес и прелест - пийте кафето с мед от акация “, „ Не се бойте от инсулт и инфаркт, прашецът защищава и това е реалност. Високото кръвно пратете в забвение, с млечице се спасете, не хранете подозрение “. От Народно читалище „ Пробуда-1958 “ раздаваха букети от прясно набрани билки - жълт кантарион, маточина, еньовче, бял равнец, лавандула и други Подготвен бе и Еньовски венец.
„ Правим всичко това взаимно с децата от Дневния център в село Васил Друмев и с децата от Трето главно учебно заведение в Шумен, с които обичайно работим. Идеята е децата да са равни, да се харесват, да се одобряват и да бъдат положителни “, сподели Мая Господинова от читалището. Тя уточни, че празничният Еньовден ще продължи в самия Дневен център в село Васил Друмев, с роман за билките и лечебната им мощ, с билков ъгъл, с еновски венци. „ Еновден - това е вярата на българина в силата на природата - на земята, на слънцето на водата, това е вярата и силата на нашия народ да оцелява. И през днешния ден той има вяра, че в деня на равноденствието, водата е магическа, че слънцето се къпе във водата, че тъкмо през днешния ден билките са най-силни. Това е празник, който събира в общо забавление фамилията, обществото. И концепцията на това, което вършим в днешния ден, е не просто да възпроизведем остарели обичаи и обреди, а да върнем децата към силата на родовия корен и към фамилията “, съобщи още Мая Господинова.
Билкови букетчета, късметчета и потребни предписания, завършени в „ билковото тефтерче на баба “, раздаваха и от Дома за остарели хора „ Ст. Смядовски “. Предлагаха се още мед и пчелни артикули, билки, билкови отвари и мехлеми, доста пъстро и шумно беше и пред „ Шекерджийницата “ на шуменските занаятчии.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР