Шумен. Повече от час продължи огледът на стрелка №5 по

...
Шумен. Повече от час продължи огледът на стрелка №5 по
Коментари Харесай

Шумен: Повече от час продължи огледът на стрелка №5 по време на изнесеното заседание по делото „Хитрино“

Шумен. Повече от час продължи огледът на стрелка №5 по време на изнесеното съвещание по делото „ Хитрино “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . В рамките на обезпечения 3-часов интервал без преминаващи влакове, на мястото на влаковата злополука от декември 2016 година, правосъдният състав и очевидци огледаха още Пост 2, стрелка №3, стрелка №1, както и положението на релси и инфраструктура в сектора до жп прелеза, против постройката на общината в Хитрино.
Огледът на жп инфраструктурата бе пожелан от отбраната на обвинените машинисти, за при идното на 15 ноември чуване на комплексната петорна съдебно-техническа експертиза правосъдният състав да има образна визия от детайлите на стрелката и останалите уреди. Беше демонстрирано положението на лястовичето заключване при стрелката, когато тя е в заключено, отключено и междинно състояние. Направените при днешния оглед фотоси ще бъдат съпоставени с наличните доказателствени материали по делото - фотоси и констативни протоколи от огледа на местопроизшествието незабавно след гърмежа, в опит да се обясни ситуацията на стрелка №5 при настъпване на влаковата злополука. Сред призованите очевидци бяха началникът на жп секция Шумен Вълчо Тодоров, началникът на ЖП гара „ Хитрино “ Николай Борисов, както и Стефан Иванов, шеф на „ Булмаркет Рейл Карго “ и Милен Манев, експерт по жп уреди.
Свидетел, експерт от Национална компания „ Железопътна инфраструктура “, изясни, че механичната заключалка „ Колбен-Данек “ служи за обезопасяване на стрелката, да не се обърне и според с ключовете в поста, с нея се обезпечава маршрута на влака. Тя не би следвало да разреши пренасяне на езика от раменната релса повече от 4 милиметра. „ Стрелка, когато се гази със скорост до 40 км, няма проблеми, когато се мине над 80 км стават проблеми. Това е ситуацията “, направи коментар различен от очевидците.
„ Фокус “ напомня, че съгласно отбраната на машинистите повода за влаковата злополука е незаключена стрелка на стоманения път, до момента в който обвиняването сочи като причина за случая високата скорост, с която се е движила влаковата комбинация.
Редовното съвещание по делото „ Хитрино “ е на 15 ноември.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР