Шумен. По направление Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност недокомплектът

Шумен. По направление Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност недокомплектът ...

Комисар Иван Иванов, РДПБЗН-Шумен: По направление Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност недокомплектът ни е 30%.

Шумен. По направление Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност недокомплектът в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН)-Шумен е 30%. Това каза по време на пресконференция комисар инж. Иван Иванов, директор на РДПБЗН-Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. „Виждате, че в Шумен кипи строителство. През миналата година са приети 148 обекта, т.е. участвали сме в 148 приемателни комисии, от които 12 са големи обекти или заводи. Предстои в момента строителство на още 8, а има липса и недостиг на такива кадри“,отбеляза комисар Иванов. Той посочи, че ако до 2022 година не успеят дап попълнят съставда, некокомплектът ще нарасне до 60%.
„Полагаме всички усилия да попълним редиците. Но само обучението на един служител, който работи по направление на ДПК е три години. Материята е сложна, в сила вече влязоха и европейските норми“, заяви комисар Иванов. През изминалата година служителите осъществяващи държавен противопожарен контрол са извършили 21 комплексни, 317 контролни и 334 тематични проверки в обектите. За отстраняване на констатирани нарушения са връчени 407 противопожарни разпореждания, има съставени 65 акта. От началото на годината по линия на пожарогасителна и спасителна дейност огнеборците от региона са участвали в 994 произшествия, като от тях 647 са пожари, има и 290 технически помощи. От началото на годината са назначени 8 нови пожарникари. В момента тече конкурс за още 5 нови служители.
Ивелина ИВАНОВА

Източник: focus-news.net