Шумен. Пещера Бисерна“ в Шумен ще бъде отворена за посетители

...
Шумен. Пещера Бисерна“ в Шумен ще бъде отворена за посетители
Коментари Харесай

Шумен: Пещера „Бисерна“ ще бъде отворена за посетители от 8 април до 20 май и през периода от август до края на октомври 2019 г.

Шумен. Пещера „ Бисерна “ в Шумен ще бъде отворена за гости от 8 април до 20 май и през интервала от август до края на октомври 2019 година. Регламентът за достъп беше показан на конференция от инж. Васил Василев, шеф на Природен парк „ Шуменско плато “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . Пещера „ Бисерна “ е благоустроена по план по Оперативна програма „ Околна среда “, само че главната й цел е използването за научни проучвания на пещерната флора и фауна, заради което достъпът до пещерата е строго регламентиран и по-различен от другите благоустроени пещери нас. Съобразен е с опазването на прилепите, обитаващи пещерата, които наброяват 14 типа, под отбрана е и карстът и образуванията в нея, изясни инж. Василев.
„ Пещерата ще отвори за гости на 8 април и ще работи до 20 май, интервалът е съгласуван с размножаването на пещерните жители. През май нормално се ражда по едно малко и запазването на типа и поколението е от първостепенна значимост за нас като институция, натоварена с грижата за биоразнообразието на Шуменското плато “, съобщи Василев. Следващият интервал на достъп ще стартира през август и ще продължи до края на октомври месец, когато прилепите са прибират в пещерата за зимен сън. По отношение на опазването на карстовите формирания, инж. Василев означи, че при визитата на хора се нарушава топлинния баланс защото се покачва температурата в пещерата. „ При дишането си ние издишаме въглероден диоксид, който реагира с водните пари в пещерата, трансформира се в киселина, а тя унищожава карстовите формирания “, сподели инж. Василев. Във връзка с запазване на прослойка, видовото многообразие и популацията от прилепи, групи за посещаване ще се одобряват единствено след авансово записване на телефон 054/800-765 или на електронната поща. Посещението ще става единствено в делнични дни. Първата група ще бъде посрещана от 10 часа. Престоят ще бъде по към 1 час. Трасето на пещерата е 800 метра. Общо за деня ще се позволяват 4 групи. Те би трябвало да са бъдат сред 8 и 12 души. Входът е 10 лева на човек, като заплащането ще става на място, при самото посещаване.
До пещера „ Бисерна “ специалистите от Парка предлагат да се стигне пешком, защото горската пътека не е подобаваща за коли, тясна е и по нея има вода, която изтича от пещерата. Пешеходните направления са два. Първият стартира от парк „ Кьошкове “ и е маркиран с бяло-оранжева маркировка. До „ „ Бисерна “ може да се стигне и от разклона за Шуменската цитадела по пътя за вилата на община Шумен. Поставена е указателна табела, табели има и по целия този маршрут. Превозните средства могат да се паркират на асфалтовия път преди завоя за вилата на Общината, или малко по-навътре в гората, където има пейки и е по-широко, посочи инж. Василев. Оттам с върви пешком по указателните табели. Разстоянието от Крепостта до пещерата е към 2 км. „ Засега двата интервала за отваряне на „ Бисерна “ за гости са оптималният вид. След първия интервал ще бъдат направени проучвания, с цел да се реши по какъв начин са се отразили туристите на прилепите и карста “, сподели още инж. Василев.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР