Шумен. От 31 май до 2 юни 2019 година ще

...
Шумен. От 31 май до 2 юни 2019 година ще
Коментари Харесай

Шумен: Осмият събор „Дни на предците - Плиска 2019“ ще се проведе от 31 май до 2 юни

Шумен. От 31 май до 2 юни 2019 година ще се организира осмото следващо издание на „ Дни на предците – Плиска 2019 ”, събор-фестивал на средновековния обичай и просвета. Това оповестиха Регионален исторически музей – Шумен . Сред уредниците на събитието е и Сдружение за възобновяване и предпазване на българските обичаи – Авитохол, град Варна. Традиционно фестивалът включва изяви на клубове за исторически възстановки, конни клубове, реконструктори, реализатори на достоверен фолклор и майстори на старинни занаяти от страната и чужбина. Целта е всички те да покажат бита и традициите на старите българи и сродни култури от ранното и късно средновековие. Акценти на събитието са воински умения и бойни практики от средновековието, възпроизведени от гърба на коня и в пеши борби, конна езда и потреблението ѝ при пресъздаването на разнообразни исторически интервали. Съборът се организира в Националния историко-археологически резерват „ Плиска ”, до източната врата на остарелия град.
В деня на демонстрации (1 юни), когато се чака и максимален интерес, входните такси за посетителите ще са понижени и ще бъдат 3 лева за възрастни и 1 лева за учащи се.
На 31 май от 11.00 до 17.00 часа публиката ще може да преглежда лагерите, представящи разнообразни интервали от средновековния живот на нашите предшественици, занимания на участниците с публиката, свободни тренировки и демонстрации.
1 юни е Ден за демонстрации, като лагерите ще могат да бъдат обсъждани от 09.00 часа. От 11.00 часа ще се състои публично разкриване и показване на участниците, а до 17.00 часа са планувани демонстрации и надпревари – конни демонстрации, бойни демонстрации, пукотевица с лък, средновековни занаяти, обичай и просвета, средновековна храна и питиета.
На 2 юни от 9.00 до 12.00 часа – още веднъж вход за публиката и разглеждане на лагерите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР