Шумен. От 11.00 часа музейният комплекс Панчо Владигеров“ в Шумен

...
Шумен. От 11.00 часа музейният комплекс Панчо Владигеров“ в Шумен
Коментари Харесай

Шумен: Ден на отворените врати и концерт за деца ще се проведат в музейния комплекс „Панчо Владигеров“ по повод 120 години от рождението на големия български композитор

Шумен. От 11.00 часа музейният комплекс „ Панчо Владигеров “ в Шумен отваря вратите си с вход свободен за шуменци и гостите на града и провежда концерт – матине за деца във връзка 120 години от рождението на огромния български композитор, диригент и възпитател Панчо Владигеров. Това оповестиха от Община Шумен . Инициативите са част от програмата на Община Шумен за отбелязването на годишнината. В деня на отворените порти в музейния комплекс, който се намира във възрожденската част на града, посетителите могат да прегледат непокътнати в истинския си тип стаята с рояла, където Владигеров е почнал да свири, когато е бил дете и работния кабинет на композитора, ситуиран на втория етаж в къщата-музей. Там Панчо Владигеров написа едни от най-хубавите си музикални творби – операта „ Цар Калоян “, балета „ Легенда за езерото “, Трети и Четвърти концерт за пиано и оркестър, Седем симфонични български танца и доста други. Ще бъдат показани снимки, факсимилета и истински стратегии и предложения от концерти. Някои от тях са взаимни с брата близнак на композитора – цигуларят Любен Владигеров. Запазени са и скъпи оригинали, персонални движимости, както и пианото, на което Панчо композира първите си 23 опуса, измежду които и „ Рапсодия Вардар “. Експозицията показва и нотни издания и част от кореспонденцията на Панчо Владигеров с известни персони като Стефан Цвайг, Арам Хачатурян, Давид Ойстрах, Дмитрий Шостакович, Бела Барток, Макс Райнхард и други. Концертът-матине с присъединяване на деца е предопределен за най-малките гости от детските градини, които ще прегледат музея, до момента в който звучи музика на Владигеров.
След това те ще се насочат към камерната зала, където ученици на Жанета Кацарова, старши учител по пиано в ШУ „ Еп. К. Преславски “, Гергана Петрова, концерт-майстор в Симфониета – Шумен, Виктория Стефанова, Ралица Крумова, музикален възпитател в СУ „ Сава Доброплодни “ и Станимир Станимиров, учител по класическа китара в СУ „ Сава Доброплодни “ и в Центъра за личностно развиване ще показват типичен музикални произведения.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР