Шумен. Община Шумен има готовност за посрещане на зимния сезон.

...
Шумен. Община Шумен има готовност за посрещане на зимния сезон.
Коментари Харесай

Шумен: Общината е готова да посрещне зимния сезон, до края на седмицата се очаква детските и социалните заведения да бъдат снабдени с инертни материали и сол

Шумен. Община Шумен има подготвеност за посрещане на зимния сезон. Това стана ясно по време на съвещанието на Общинския щаб за осъществяване на проекта за отбрана при бедствия, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Шумен . За основаната организация за работа през есенно-зимния интервал и в изискванията на усложнена метеорологична конюнктура рапортуваха кметове, кметски наместници и ръководители на институции. Кметът Любомир Христов изиска да бъде свикано изключително съвещание на Комисията по сигурност на придвижването, на което да бъдат разисквани ограничения с паркирането, с цел да не се затруднява активността на снегопочистващата и сметосъбиращата техника и съответните компании да работят гладко по проблематичните улици. Като разновидности Любомир Христов предложи при нужда от снегопочистване да се ограничи паркирането през нощта, паркингът пред НЧ „ Добри Войников “, когато снежната завивка е над 10 см, да бъде безвъзмезден и там да паркират живущите от ул. Цар Иван Александър “ и ул. „ Цар Освободител “, 30 - 40 автомобила могат да паркират и в тунела до Старата поликлиника.
Кметът обърна внимание военните формирования да основат организация за разчистване от сняг на тротоарите на Военното учебно заведение и ДНА. От Центъра за незабавна помощ желаеха да бъде решено кой ще почиства паркинга пред Спешна помощ. Досега това е било осъществявано от компанията, която обслужва Онкодиспансера. От ЦСМП показаха още, че през зимата проблем се явяват дребните общини, като при незабавни случаи коли за спешна помощ мъчно могат да обхванат при мощно заснежени улици. Кметът изиска от ВиК в напълно малко време да решат казуса с въздушния тръбопровод по ул. „ Кольо Фичето “ в кв. „ Тракия ", както и до 20 ноември да се оправят с всички кръпки след водопроводни повреди по селата. От Електроразпределение Север рапортуваха, че имат готови 38 екипа по два души за непрекъснато дежурство. Фирма „ РТК “, която има ангажимент за снегопочистването и сметоизвозването в южната част на Шумен, също разгласи подготвеност за зимата. Снабдили са над 1 000 тона сол, подготвена е и техниката, само че показаха, че централните улици са проблем при почистването, поради паркиралите коли. Инж. Асен Тодоров от Обединение „ Зимно поддържане Шумен “, което дава отговор за дребните улици в Шумен и северната част на града, съобщи, че все още имат подготвеност с машините, разполагат с над 2000 тона сол. „ Много е значимо да се дефинира степен на поддържане на уличната градска мрежа, тъй като жителите са много сериозни. Най-високата степен в България е равнище А, степен първа за разчистване на снега, до 3 см снежна завивка. А ние желаеме до момента в който падне снега, или вали щедро, да е на черно. Може, само че ще коства доста на данъкоплатците без да е дейно и рентабилно “, разяснява инж. Тодоров.
Готовност за зимата рапортуваха и от общинските предприятия „ Строителство и благоустройство “, „ Паркове и обредна активност “ и „ Чистота “. По всички кметства са разнесени инертни материали и сол. До края на седмицата се чака да бъдат снабдени и яслите, детските градини и обществените заведения. От декларираните от общински структури към 150 кубика дърва, са разнесени повече от половината. На склад има 25 звук сол и няколко тона калиев хлорид за цветния асфалт в Шумен. Оперативна програма „ Чистота “ се ангажира с ръчното разчистване на сняг, а Оперативна програма „ Паркове и обредна активност “ – за машинно почистване, стана ясно още по време на Щаба. На Оперативна програма „ Жилища и парцели “ е поверено зимното разчистване на паркингите в общината, стопанисвани от предприятието, както и методите към вила „ Пазачница “ и вилата на Общината.
В Кризисния център и в този за краткотрайно настаняване сега разполагат с 30 кревати. Кметовете по обитаеми места показаха, че са снабдени с дърва, само че желаеха да бъдат окастрени дървета по пътищата и улиците, както и да бъде решен казусът с спирането на тока в част от селищата.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР