Шумен. Общи работници, строители и шофьори са сред най-търсените сочи

...
Шумен. Общи работници, строители и шофьори са сред най-търсените сочи
Коментари Харесай

Общи работници, строители и шофьори са сред най-търсените според анкетно проучване за потребностите от работна сила в област Шумен

Шумен. Общи служащи, строители и водачи са измежду най-търсените сочи анкетно изследване за потребностите от работна мощ в област Шумен. Резултатите от изследването, извършено в интервала 1 август – 20 септември измежду работодатели, бяха показани на съвещанието на Постоянната комисия по претовареност към Областния съвет за развиване в Шумен съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . Анкетирани са 128 работодатели от района, преобладаващо от частния бранш - 80%, които са дали отговор на 19 въпроса. 78,5% от тях няма да търсят нов личен състав в идващите 6 месеца. През идващите 12 месеца е декларирана нужда от 812 общи служащи, 420 строители, 141 водачи. По 100 и над 100 места е оповестено търсене на машинни оператори, оператори в дървообработването, служащи в стъкларското произвеждане, в растениевъдството, сервитьори и бармани, медицински сестри, служащи в селското стопанство, служащи в преработващата индустрия, деловодители.
Близо 71% от работодателите търсят да наемат служащи за непрекъсната претовареност. През идващите 3 до 5 години ще доминира търсенето на фрагменти със приблизително обучение, които са експерти, а не със приблизително общо, съобщи Божидар Михайлов, шеф на Регионалната работа по заетостта-Варна. По думите му, ще се акцентира и на хората, които са с по-ниско обучение за обща работа. Безработицата в град Шумен е 2,9%. „ Това са единствено 1300 души и са напълно малко спрямо това, което беше преди време. Виждаме, че съвсем няма конкуренция за едно работно място. Работодателите нямат почва да избират – който прояви предпочитание да отиде за работа, стига да покрива минимални критерии, е назначаван. Основно работодателите желаят от чиновниците да са лоялни, да нямат езикови бариери и да имат предпочитание да се образоват и да работят на назначеното място. В последно време доста мъчно се получава “, сподели Божидар Михайлов.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР