Шумен. Областният управител проф. Стефан Желев и д-р Антония Панева,

...
Шумен. Областният управител проф. Стефан Желев и д-р Антония Панева,
Коментари Харесай

Шумен: Областният управител Стефан Желев и началникът на архива в града откриха изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

Шумен. Областният шеф проф. Стефан Желев и доктор Антония Панева, шеф на архива в Шумен, откриха галерия, отдадена на 140 години от Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . „ Изложбата ни дава един факт, който е повратен в нашата история – младата българска страна приема своята първа конституция, първия главен закон. С този акт младата българска страна слага началото на държавността и слага България в Европа “, съобщи проф. Стефан Желев.
Антония Панева показа акцентите в изложбата, както и имената на шуменците, участвали на това велико събитие. „ Значителна част от участниците в Учредителното заседание са с висше обучение, получено в Русия и Западна Европа, две трети от всички депутати владеят френски, а половината от хората - френски или различен език “, означи Антония Панева.
Документалната галерия, състояща се от 40 пана, е показана във фоайето на Военния клуб. Представени са исторически и биографични портрети и данни за активността на народните представители от състава на Учредителното заседание, приело Търновската конституция. Сред присъстващите на откриването на изложбата бяха възпитаници, шефове на учебни заведения, националният представител Иван Иванов, омбудсманът на Шумен Иван Капралов, ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев, кметът на Велики Преслав Александър Горчев, шефът на ОДМВР Ялчън Расим и други Изложбата ще остане в Шумен до 22 март.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР