Шумен. Областната епизоотична комисия прие нови допълнителни превантивни мерки за

...
Шумен. Областната епизоотична комисия прие нови допълнителни превантивни мерки за
Коментари Харесай

Шумен: Епизоотичната комисия прие допълнителни мерки за недопускане на разпространението на африканска чума по свинете в областта

Шумен. Областната епизоотична комисия одобри нови спомагателни превантивни ограничения за недопускане на разпространяването на африканска чума по свинете (АЧС) на територията на област Шумен, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . Участниците в съвещанието, под управлението на Петко Шаренков, заместител регионален шеф, одобриха да не се недопускат продажби на живи прасета, прясно свинско месо и локални артикули от свинско месо на нерегламентирани пазари на територията на региона, както и да се ускори режимът на превоз на животни. Д-р Катя Райкинска, шеф на Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ), показа оповестените в последната седмица нови огнища на болестта – на 17 юли в кв. „ Въбел “ в Търговище, на 18 юли - първично зародил случаи на АЧС при диви прасета в село Горно Абланово, област Русе, Враца, ДУ „ Дъбник, в Държавно ловно стопанство „ Черни Лом “, Попово, на 19 юли е оповестено първично зародил случай при дива свиня в землището на община Дулово, на 20 юли първично огнище в свинекомплекс в село Николово, област Русе. Д-р Райкинска уточни, че през днешния ден има издадени заповеди за пораждане на първично огнище в свинекомплекс с. Бръшлен, област Русе и при домашна свиня, открита мъртва в землището на село Морава, област Велико Търново. „ Положението е извънредно обезпокоително, моля за нараснало внимание и отговорност от всички “, прикани доктор Райкинска.
Д-р Наташа Баева от ОДБХ заключи, че обстановката е динамична, като област Шумен попада в нова зона, която е наоколо до огнища, което постанова предприемането на спомагателни ограничения по отношение на гаранциите за придвижване на прасета към кланици, за доотглеждане в други обитаеми места, отвън област Шумен. „ Завишава се режимът на превоз на животни, при нас той към момента не е неразрешен, защото към този момент сме към момента в чиста от болестта зона “, сподели доктор Баева.
Д-р Нели Маринова от ОДБХ срещна присъстващите на съвещанието със заповед във връзка с месото, което се добива избрани територии. „ Това касае необикновен режим на утвърждение на кланици на територията на цялата страна. Определени са условия и правила по какъв начин тези кланици ще бъдат утвърдени и ще могат да правят такива кланета - от свободни и от рискови зони. Дали ще може да подсигуряват разделно колене от приема до съхранението при постоянното кръвопролитие и от рисковите зони. Процедурата касае и транжорни, и месопреработвателни предприятия, които изявят предпочитание на преработват месо от рисковите зони. Това касае операторите, те би трябвало да заяват дали желаят да покриват условията на тази заповед “, изясни доктор Маринова.
„ БАБХ желае да подсигурява сигурността на това, което стига до магазините и до крайните консуматори “, добави доктор Райкинска. На територията на област Шумен има две кланици и един кланичен пункт, към огромен свинекомплекс. Доц. доктор Владимир Петров и доктор Койчо Коев от Ветеринарномедицински факултет на Тракийски университет в Стара Загора, показаха пред присъстващите научни мнения за заболяването Африканска чума по свинете. Следващото съвещание на регионалната епизоотична комисия ще се организира на 1 август.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР