Шумен. Нови две положителни проби за африканска чума при диви

...
Шумен. Нови две положителни проби за африканска чума при диви
Коментари Харесай

Нови две положителни проби за африканска чума при диви свине са установени в Шуменска област

Шумен. Нови две позитивни проби за африканска чума при диви прасета са открити в Шуменско. Това стана ясно по време на съвещание на Областната епизоотична комисия, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . За лабораторно проучване за африканска чума по свинете (АЧС) и трихинела са били изпратени проби от колективен отстрел на дива свиня на 5 и 6 октомври, като в селата Сини вир и Венец са открити две позитивни за АЧС. Очаква се публична заповед за оповестяването на ново огнище за болестта, само че Петко Шаренков, заместител регионален шеф на Шумен, уточни, че към този момент са в ход съответни ограничения предвид на създалата се обстановка.
Докладвано беше осъществяването на ограниченията във връзка с огнището при диви прасета в землището на с. Менгишево, община Върбица, оповестено на 10 октомври. „ В инфектираната зона са обособени съответните подзони А, Б и В “, означи инж. Муса Кязъм, шеф на Държавно горско стопанство-Върбица. В подзона А се правят ежедневни претърсвания, а отвън нея - всеки вторник и четвъртък, взаимно с Ловно-рибарското сдружение във Велики Преслав. Спазени са и всички ограничения за биосигурност.
Д-р Наташа Баева от Областна дирекция по сигурност на храните (ОДБХ)-Шумен показа и осъществяването на ограниченията по отношение на оповестеното също на 10 октомври огнище на заболяването африканска чума при свинете в регистриран обект за развъждане на прасета от порода „ Източнобалканска свиня “ в град Смядово. Определена е 3-километрова защитна зона към огнището, в която влиза град Смядово, както и 10-километрова следена зона, в която попадат от община Смядово – селата Кълново, Янково, Бял бряг, Веселиново, Александрово, от община Шумен – село Ивански, и от община Велики Преслав – селата Златар и Суха река. Изпълнени са в цялостен размер всички действия по обезпечаване на биосигурност.
От ловно сдружение „ Сокол “ в Шумен сложиха въпроса за закъснение на резултатите от изпратените проби, като по думите им към момента се чака отговор за проби, изпратени на 7 октомври. „ Хората съхраняват във фризери несъмнено количество месо и не знаят какво да го вършат. Искаме бърз иа писмен отговор, а не позвъняване по телефона “, сподели още Стоян Иванов, експерт в ловно съдружие „ Сокол “. Д-р Катя Райкинска, шеф на ОДБХ, уточни, че следва смяна в заповедта за предаване на пробите.
Следващото съвещание на Областната епизоотична комисия ще бъде на 22 октомври.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР