Шумен. Назначаване на нова комплексна съдебно-техническа експертиза поиска защитата на

...
Шумен. Назначаване на нова комплексна съдебно-техническа експертиза поиска защитата на
Коментари Харесай

Шумен: Назначаване на нова комплексна съдебно-техническа експертиза поиска защитата на обвиняемите машинисти за катастрофата на жп гарата в Хитрино

Шумен. Назначаване на нова сложна съдебно-техническа експертиза изиска отбраната на обвинените машинисти за злополуката на жп гарата в Хитрино, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Шумен . Експертизата следва да обясни повода и механизма за дерайлиране на влаковата комбинация, техническата редовност и положението на стрелка №5 по време на случая, повода за пробива на вагон-цистерната, повода за възпламеняване на газовата примес, проучване на метала и стъклото по корпуса на печката, за която се твърди, че източник на запалване, техническото положение на пробитата цистерна и дали дава отговор на интернационалните стандарти за транспорт, положение на контактната мрежа и други Защитата на обвинените машинисти аргументира настояването поради несъгласия по отношение на заключенията на към този момент показани експертизи по делото, касаещи най-много механизма на настъпилото произшествие. Защитата означи, че съгласно показаната през вчерашния ден сложна профилирана съдебно- техническа експертиза дерайлирането на влака е заради изместване на релсо-траверсовата скара, до момента в който съгласно показана по-рано експертиза такова изместване е породено в резултат на дерайлирането. Адвокатите на машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков желаеха още информация за измерванията на стойностите и параметрите на стрелка №5, които се съхраняват в електронна база данни, назначение на ултразвуков безразрушителен надзор на непокътнатите детайли на стрелка №5 и други Те показаха на съда отчетите за аргументите за влаковата злополука, направени от непознатите специалисти Лука Паиш, Хенрик Аммосер и Зденек Зак, привлечени като специалисти по време на огледите на случая на жп гара Хитрино от компания „ Булмаркет “, съдебно-технически експертизи по гражданско дело, както и умозаключение от инж. Евгений Димов, по отношение на пробитата вагон-цистерна, за сведение за съществуващи данни и условия, които не са изследвани, само че са свързани с делото, както и за битие на други гледни точки за механизма на влаковата злополука и запалването на газовия облак. Николай Димитров, юрист на потърпевшите уточни, че настояванията не следва да бъдат почетени. По думите му делото е изяснено от фактическа страна, събирането на доказателства следва да завърши, а съдът би трябвало да се произнесе по съществото на разногласието. Окръжен прокурор Маргарита Георгиева изиска време за мотивиране на мнението си по отправените претенции.
След спиране на съвещанието, в отговор на въпроси на публицисти юрист Николай Димитров още един път уточни, че делото е изяснено от фактическа страна. „ Следва към този момент да чуем какво ще каже правосъдният състав по отношение на изказванията в обвинителния акт. Няма какво повече да се обяснява. Другата страна се отива да прокарва частни и доста добре платени експертизи, които да оневинят. Румънската експертиза и немските изводи са платени, те употребяват тяхната теза. В сегашния развой изслушахме доста експертизи, ние също имаме наши изводи, които сме употребили, само че не сме ги показали пред правосъдния състав, защото следва да се показват единствено експертизи, назначени в хода на правосъдния развой. Ние също можем да употребяваме умозаключение, че влакът не е бил ръководен в последните 15 - 20 минути преди нахлуване в гарата в Хитрино. Част от тези изказвания се откриха и в наказателния развой тук - той е осъществявал безотговорно придвижване и скоростта е нараствала неуправляемо “, съобщи юрист Николай Димитров.
Ивайло Йорданов от отбраната на машинистите съобщи, че има основни разминавания сред заключенията в пожаро-техническата експертиза и констатациите в огледните протоколи. „ Има основни разминавания във връзка с самия механизъм на пораждане на дерайлирането. Ако съдът не обясни това, не тушира тези разлики, делото няма да е изяснено от справедлива страна. Ние вършим всички тези доказателствени претенции едновременно, за процесуална спестовност, да не ги разтегляме във времето и да протакаме “, сподели юрист Ивайло Йорданов. Заседанието ще бъде възобновено от 13.00 часа.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР