Шумен. Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност

...
Шумен. Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност
Коментари Харесай

Шумен: Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност беше представена на заседание на Областният съвет за хората с увреждания

Шумен. Националната стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност беше показана на съвещание на Областният съвет за хората с увреждания в Шумен, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . Тя ще се осъществя в два съставния елемент. По нея ще се финансиране осъществяването на капиталови планове за създаване на налична среда в съществуващи жилищни здания и прилежащите им пространства, която се употребява безплатно и по нестопански метод и за пригаждане на персонално моторно транспортно средство, належащо за персоналната подвижност на човек с трайно увреждане. Финансовата рамка на плановите оферти по Компонент 1 е сред 10 000 и 100 000 лева без Данък добавена стойност на едно планово предложение, а по Компонент 2 е до 8 000 лева с Данък добавена стойност. Човек с трайни увреждания може да кандидатства в границите на годината и двата съставния елемент, с настрана заявление за всеки от тях. Всеки евентуален претендент пристъпва към събиране на документи за кандидатстване, откакто по негово искане е получил от съответната дирекция „ Социално подкрепяне “ писмо за поддръжка. Срокът за кандидатстване е до 30 септември, като документите по двата съставния елемент се подават на книжен и електронен притежател в Министерството на труда и обществената политика.
Мартина Драгнева, шеф на „ Социално подкрепяне “-Шумен уточни, че на този стадий има подадено едно заявление за писмо за покрепа от Нови пазар. „ Първо кандидатстващите по Националната стратегия би трябвало да подадат при нас заявление за писмо за поддръжка, като най-късно до три дни се връща противоположната информация дали попадат в обсега на програмата “, изясни тя. Иванка Казакова, ръководител на Регионалната организазия на Съюза на инвалидите, уточни, че са уведомили своите членове за опциите, които дава Националната стратегия, само че изрази и известни терзания, свързани с късия период за кандидатстване, неизясненост кой ще заплати правенето на плановата документи, по какъв начин ще се работи при положение, когато жилищните кооперации или блокове не са регистрирани като юридически лица. „ Националната стратегия е доста добре написана във връзка с изискуемите документи, само че тези няколко аспекта не са ясни. Ние като организация ще спомагаме на хората, които аплайват, ще намерим архитект, само че дано да е ясно да кой и по какъв начин ще поеме разноските “, разяснява Иванка Казакова.
Областният шеф проф. Стефан Желев предложи да се събере информация от хората с увреждания по общини за това, което незабавно и необходимо би трябвало да се предриеме за възстановяване на достъпността на публичната среда. „ Ще обсъдим проблемите и потребностите, ще ги оформим в оферти до съответната община, с цел да могат кметовете надлежно да ги плануват в бюджетите си “, сподели проф. Желев.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР