Шумен. Над 400 деца ще се изявяват на сцената на

...
Шумен. Над 400 деца ще се изявяват на сцената на
Коментари Харесай

Шумен: Над 400 деца ще се изявяват на сцената на фолклорния фестивал „Да съхраним традициите“

Шумен. Над 400 деца ще се изявяват на сцената на фолклорния фестивал „ Да съхраним традициите “ в Шумен, който се организира в Младежкия дом в града, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . В началото участниците и гостите бяха приветствани от Мима Желева, шеф на ДГ „ Слънце “, уредник на проявата, със съдействието и поддръжката на Община Шумен „ Родината стартира с бащния дом, с ласката на майчината ария, с дядовата люлка и бабините приказки. За да запазим българската национална ария, свирнята на гайдата, кавала, тъпана, тамбурата и кръшните български хора, през днешния ден сме тук, дружно, ръка за ръка с нашите деца, “, съобщи Мима Желева.
Началото на конкурсната стратегия сложи Йорданка Димитрова, специалист „ Предучилищно образование “ в Община Шумен. „ Този фестивал дава опция на всички нас, дребни и огромни, да съхраняваме, разпространяваме и развиваме колоритните български традиции и обичаи. Дава опция на нашите деца да изявят своите гении и умения прд връстниците си. Тук са децата от Шумен, от Нова Загора, Ямбол, Сливен, Нови пазар Велики Преслав, от селата Дибич, Салманово, Ивански, Вълнари. Добре пристигнали на всички вас! Радваме се, че сте тук и дано през днешния ден не се уморяваме да приветстваме нашите деца, да ги насърчаваме с аплодисментите си, да им дадем самочувствие и убеденост да не престават да носят българското у себе си “, съобщи Йорданка Димитрова. Тя пожела триумф на всички участници.
Журито, което ще прави оценка представянето на дребните пазители на традициите, е с ръководител доцент доктор Тодорка Малчева, фолклорист, учител в Шуменския университет, и членове доцент доктор Севдалина Димитрова, учител в Шуменския университет, Борис Иванов, хореограф на отбор „ Мадара “, Жечко Колев, хореограф на Търговска колегия „ Задявка “. Първи на сцената се показаха децата от ДГ „ Конче Вихрогонче “ с родопски танц. Участието на малчуганите е в четири категории - празник или бит, български национални танци, категория за изобразително-приложно изкуство, а за първи път в границите на фестивала има и категория за фолклорно пеене.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР