Шумен. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заедно

...
Шумен. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заедно
Коментари Харесай

624 млн. лв. от ОПРР ще бъдат инвестирани в подобряване състоянието на 416 образователни институции в страната през настоящия програмен период

Шумен. Министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков дружно с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов инспектираха ремонтните действия на обекти, изпълнявани по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ в Търговище и Шумен. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството .
До началото на септември би трябвало да завърши ремонтът на главно учебно заведение „ Христо Ботев “ в Търговище, стана ясно след инспекцията на министъра. В образователното заведение се извършват строителни работи за над 3,4 млн. лева Модернизацията на образователната база се прави в границите на план за възобновяване на общинската просветителна инфраструктура в града, финансиран от Оперативна програма “Регионално развитие”. Цялата стойност на плана възлиза на съвсем 9,8 млн. лева и включва модернизиране на още две детски градини и една ясла, където ще бъдат доставени ново съоръжение, техника и спортни уреди. Така ще се основат по-добри и здравословни условия за образование на 1452 деца.
В Търговище министър Нанков посети и спортната зала на града, за чието възобновяване от държавния бюджет бяха отпуснати 850 000 лева Сградата,‭ ‬в която упражняват клубовете по спортна и художествена гимнастика,‭ ‬борба,‭ ‬стрелба и други,‭ ‬е строена в периода‭ ‬1968‭ - 1975‭ ‬г.‭ ‬и до момента не е ремонтирана.‭ Днес тя е с нов покрив, вътрешна топлоизолация и дограма, съвременна отоплителна и ‬вентилационна система, което ще сътвори комфорт за тренировките на 450 деца и младежи.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬
На територията на Търговище по линия на европейската взаимност се извършват и други планове за възстановяване на градската среда, просветителната и обществената инфраструктура. С вложения на стойност 5,4 млн. лева по Оперативна програма “Регионално развитие” ще бъдат реконструирани и разширени няколко улици, както и кръстовище за кръгово придвижване, с което ще се усъвършенства пътната конюнктура в града.
По-късно в Шумен министърът посети ОУ „ Илия Рашков Блъсков “, което се реновира по план за рационализация на просветителната инфраструктура в града, финансиран също по Оперативна програма “Регионално развитие”, на стойност над 13 млн. лева По същия план ще се ремонтират и три междинни учебни заведения. Инвестицията ще усъвършенства изискванията за образование и спорт за над 4000 деца.
В община Шумен по Оперативната стратегия се извършват три плана на стойност над 20,3 млн. лева за възобновяване на учебни заведения, обекти от градската среда и други.
В града министър Нанков прегледа и здания, санирани по Националната стратегия за енергийна успеваемост.
27 многофамилни жилищни здания в Шумен са със подписани контракти за финансиране по програмата. 16 са приключени, 4 са в стадий на строителство, а по седем текат подготвителни действия.
Общо 624 млн. лева от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ ще бъдат вложени, през сегашния програмен интервал, в възстановяване положението на 416 просветителни институции в страната.
След тяхното възобновяване над 255 хиляди деца и възпитаници ще бъдат облагодетелствани от по-добрата среда и материална база.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР