Шумен. Междуведомствена комисия ще проведе срещи с кметовете по общини

...
Шумен. Междуведомствена комисия ще проведе срещи с кметовете по общини
Коментари Харесай

Шумен: Междуведомствена комисия ще проведе срещи по общини и населени места относно опасността от африканска чума по свинете на територията на област

Шумен. Междуведомствена комисия ще организира срещи с кметовете по общини и обитаеми места по отношение на заплахата от африканска чума по свинете (АЧС) и набелязаните превантивни ограничения за недопускането й на територията на област Шумен. Решението е част от ограниченията за попречване възникването на заболяването в района, признати на съвещание на Областната епизоотична комисия, под председателството на проф. Стефан Желев, регионален шеф на Шумен, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . „ Информацията за епизоотичната конюнктура в страната и региона, заплахата от разпространяването на АЧС, превантивните ограничения, разяснителна акция и осведомителни материали би трябвало да стигнат до всяко обитаемо място и всеки собственик “, уточни Петко Шаренков, заместител регионален шеф, който ще оглави Междуведомствената комисия. Участниците в съвещанието бяха единомислещи, че поради обстоятелството, че в Шумен и региона има развито мощно интензивно свиневъдство, с към 100 000 прасета, и поголовието би трябвало да бъде опазено.
„ Положението е съществено, още предходната година в прилежащи на Шумен области Силистра и Варна бяха регистрирани огнища на АЧС. При такова в 3-километровата зона се избиват всички свине и стопаните не получават месо, то се унищожава, в 10-километровата зона има наблюдаване, ограничавания, стопаните също ще бъдат ощетени, по тази причина се обръщам към кметовете на общините да предупредите хората. За всеки ще е огромна загуба. Разпространението на заболяването е доста елементарно, няма ваксина за животните, популяризира ли се – неизбежно стопаните губят. Само на страната заличаване на свине в една плантация коства 15 млн. лева, настрана е вредата за притежателя “, сподели проф. Стефан Желев. Д-р Наташа Баева, шеф отдел „ Здравеопазване на животните “ в ОДБХ-Шумен срещна присъстващите с епизоотичната конюнктура в страната и региона. АЧС на територията на България има от 2018 година - регистрирани са 20 огнища при диви прасета и 1 при домашни в село Тутраканци, област Варна. До месец март 2019 има 14 огнища при диви прасета. На 3 и 5 юли са оповестени огнища в област Плевен - в село Жернов и село Новачене, а на 9 юли още 6 огнища - 3 в община Никопол и още 3 в община Гулянци, област Плевен.
„ Африканската чума по свинете се развива доста бързо, което допуска, че е пренесено посредством човешкия фактор “, означи доктор Наташа Баева. Тя уточни, че на територията на област Шумен на този стадий няма открити случаи на АЧС. Проби за проучване се изпращат от отстреляни диви свине, от кланици, от умрели животни от промишлени и фамилни свинеферми, като досега резултатите за АЧС са негативни. „ В област Шумен има регистрирани 7 промишлени свинеферми с към 65 000 свине, ферми вид А, фамилни с към 1500 свине и 16 стада източно балкански прасета в община Смядово, с към 1000 свине. Данните ще бъдат обновени и при идната епизоотична комисия ще имаме точна информация за броя на прасетата “, разгласи доктор Наташа Баева. Бяха набелязани близо 15 превантивни ограничения за недопускане на разпространяване на болестта в област Шумен, с акцент върху непоколебим надзор на нерегламентирани сметища и изхвърляне на кухненски боклуци по улиците, както и при развъждането на прасета в стопанствата вид „ заден двор “. В обитаемоте места от региона ще се организира разяснителна акция и ще бъдат публикувани осведомителни материали. Следващото съвещание на Областната епизоотична комисия ще се организира на 18 юли.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР