Шумен. Културата и историята са елемент, с които България може

...
Шумен. Културата и историята са елемент, с които България може
Коментари Харесай

Заместник-министър Ирена Георгиева: Културата и историята са елемент, с които България може да се идентифицира и да се превърне в целогодишна туристическа дестинация

Шумен. Културата и историята са детайл, с които България може да се разпознава и да се трансформира в целогодишна туристическа дестинация. Това съобщи Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма, при показва на политиките на отрасловото министерство за развиването на културния туризъм, като основополагащ профилиран тип туризъм, пред участниците в конференцията „ От Дунав до Черно море “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . Сред предпоставките за развиването на културния туризъм бяха посочени богатото културно-историческо завещание, богатия културен календар с прояви от районно и международно значение, доста усъвършенстваната пътна инфраструктура, обслужваща съществени центрове и места на културно-историческото завещание в България. У нас има 40 000 регистрирани обекта от разнообразни исторически столетия, от които над 10 000 с национално значение, 33 археологически и 10 етнографски архитектурно-исторически резервата, разкрити са към 1000 гробни уреди и тракийски съкровища.
„ Напомнянето и повтарянето на тези обстоятелства има смисъл, то би трябвало да подхранва националното ни самочувствие “, съобщи Ирена Георгиева. В страната са непокътнати доста манастири, съхранили българската религия и просвета, като през днешния ден има 160 настоящи манастира, част от които са приети за монументи на културата и архитектурата, а Рилския манастир и Боянската черква са включени в листата на ЮНЕСКО. Ирена Георгиева уточни, че обекти на религиозния туризъм все по-често да участват като услуга в туристическите пакети, а туристическите асоциации и препоръки и браншови съюзи му отделят все по-голямо внимание. „ Поклонническият и религиозният туризъм е един от все по-търсените типове туризъм на съществени за България пазари, като да вземем за пример съветския и гръцкия “, уточни Ирена Георгиева. Преди конфренцията заместник-министърът на туризма отговори и на журналистически въпроси. „ Арт туризмът е част от културния и културно-историческия туризъм и дава още една опция в привличането на туристи, да се покажат освен културно-историческите забележителности, на които България е богата, само че и всичко това, което основава индивидът в духовната сфера и което притегля висок клас туристи “, съобщи Ирена Георгиева.
„ Има туроператори, които са профилирани в тази тенденция, и ние като министерство, което организира държавната политика в тази сфера, сме призвани да поддържаме и този по-специфичен подвид на културния туризъм “, сподели още Ирена Георгиева. Тя регистрира, че партньорството с общините и туристическия бизнес е значимо изискване за положителното развиване на всяка активност в региона на туризма. „ С измененията, които вкарваме посредством законопроекта за изменение и допълнение на Закона за туризма, който сега към този момент е в Народното събрание преди първо четене, планираме да се сътвори и народен указател на туристическите забележителности, който ще обобщава всички тези благоприятни условия за културен туризъм - исторически монументи, монументи на културата, фестивали, събития, всичко обвързвано с духовния живот на нацията “, сподели още Ирена Георгиева. Тя отговори и на въпрос за уточняване на статута на Паметник „ Създатели на българската страна “ в Шумен. „ Съхраняването, реставрацията на паметниците е във функционалната подготвеност на Министерството на културата. Съдействието, което можем ние да изпълним е най-малкото да предизвикаме диалог с сътрудниците, което и поемам като ангажимент. Най-вероятно този въпрос е обвързван с уточняване на процедури, с дейности, които друга институция би трябвало да извърши. Но като туристически обект, ще го сложим пред сътрудниците от Министерството на културата, от позиция на туристическия интерес “, сподели Ирена Георгиева.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР