Шумен. Криминалисти от полицейското управление в Шумен са пресекли незаконна

...
Шумен. Криминалисти от полицейското управление в Шумен са пресекли незаконна
Коментари Харесай

Шумен: Незаконна дейност по изготвяне и продажба на фалшиви дипломи за средно и висше образование е разкрита в областния град

Шумен. Криминалисти от полицейското ръководство в Шумен са пресекли противозаконна активност по правене и продажба на неистинен дипломи за приключено приблизително и висше обучение. Това оповестиха от ОДМВР - Шумен . Работата по документиране на закононарушението се организира под контрол на прокурор от Шуменска районна прокуратура.
Оперативните дейности почнали преди повече от два месеца, когато чиновници от „ Криминална полиция “ в Районно ръководство на Министерство на вътрешните работи - Шумен влезнали в дирите на незаконна скица. При упорита и поредна работа било изяснено, че в основата й са поданици на града. Те се занимавали с правене на неистинен документи за да бъдат употребени – главно свидетелства и дипломи за приключено приблизително и висше обучение. При разплитане на случая криминалисти открили, че набирането на „ клиенти “ ставало посредством интернет уебсайт с посочен за връзка телефон и имейл адрес. В контакт с евентуалните клиенти фалшификаторите обяснявали, че имат лоби в МОН. След възнаграждение на съответната сума документът ще бъде узаконен и вписан в указател. Цената на тапия за приблизително обучение варирала сред 1500 и 1800 лв., а за висше - сред 2000 и 2500 лв.. Поръчителите, към 60 лица от цялата страна, пращали фотография и персонални данни. Получавали документа в посоченото от тях обитаемо място посредством куриерска компания с натрапен платеж. При извършените оперативни дейности било изяснено, че от незаконната активност била осъществена забележителна „ облага “. За времето от 11 до 20 декември под контрол на прокурор от районната прокуратура в Шумен са извършени голям брой процесуално- следствени дейности. За изясняване на причасността към противозаконната активност са арестувани и разпитани осем локални поданици. Извършено е претършуване в частни парцели в Шумен и още три града в страната. В един от парцелите е открита и конфискувана компютърна, сканираща и печатна техника, голям брой магнитни носители и бланки за удостоверителни документи. В друго жилище, населявано от 47-годишния престъпно проявен с хазартна активност и обири И. К. и 17-годишният му наследник е открита неистинска персонална карта, употребена за пращане на документи и приемане на парична сума от натрапен платеж. Открити били и 42 грама суха листна тревна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на канабис. От останалите адреси са конфискувани портативни компютри, мобилни апарати. Задържани и разпитани по случая са В. В. (23 г.), В. С. (19 г.), А. Д. (20 г.), С. Р. (48 г.), Г. С. (19 г.), К. М. (46 г.), И. К. (47 г.) и малолетен 17-годишен шуменец. Привлечени са като обвинени. При последвали дейности от територията на страната са конфискувани над 30 дипломи за приключено приблизително и висше обучение. Продължава издирването на останалите, които са придобили неистинен документи за приключено обучение. Назначени са голям брой експертизи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР