Шумен. Кланиците за свине в област Шумен единствени в страната

...
Шумен. Кланиците за свине в област Шумен единствени в страната
Коментари Харесай

Д-р Нели Маринова: Кланиците за свине в област Шумен единствени в страната писмено за заявили, че желаят и могат да колят източнобалкански свине

Шумен. Кланиците за прасета в област Шумен единствени в страната документално за декларирали, че желаят и могат да колят източнобалкански прасета. Това съобщи доктор Нели Маринова от ОДБХ, по време на съвещанието на Областната епизоотична комисия връзка с установеното ново огнище на заболяването африканска чума по свинете в с. Повеляново, община Девня, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Шумен . „ Източнобалканската свиня е с избран риск заради характерния метод на развъждане и би трябвало да се съблюдават спомагателни условия и условия при реализиране на такова кръвопролитие “, посочи доктор Маринова. Тя показа наложителните ограничения при придвижване на живи животни към кланиците. В региона има регистрирани две кланици за прасета, както и кланичен пункт, който е на територията на огромен свинекомплекс от индустриален вид, като там колят единствено лични животни. Д-р Маринова уточни, че месо, субпродукти, кожи и други се пускат за консумация, едвам откакто от закланите прасета се потвърдят негативни резултати за заболяване.
Д-р Наташа Баева от ОДБХ показа епизоотичната конюнктура и разпространението на болестта досега. Тя означи, че от първият установен у нас случай на АФЧС в с. Тутракнци през август предходната година до в този момент, огнищата са съществени при диви прасета- едно при домашни и пет при диви. Д-р Баева означи, че и в редица европейски страни болестта е открита главно в дивата природа, като се изключи Румъния- там има 1208 огнища при домашни и 255 при диви прасета. Областната епизоотична комисия при 10 ограничения за попречване на пораждане на заболяването на територията на област Шумен. До 26 февруари би трябвало да се свикат общинските епизоотични комисии. Ще се правят инспекции от представители на ловно-рибарските сдружения и държавните лесничейства за съществуване на заболели и умрели източнобалкански диви прасета и при разкриване на заболели животни ще се алармира в ОДБХ - Шумен. Планирани са разяснителни акции и образования на ловците по отношение на предприемане на ограничения за биосигурност и попречване проникването на вируса в обитаемоте места. Засилен ще бъде ветеринарномедицинският надзор в свиневъдните обекти за съблюдаване ограниченията за биосигурност и клиничен контрол в тези обекти, като при пораждане на подозрение ще се вземат проби за разбор. Мерките плануват да не се позволява излизане на прасета по улици и сметища и изхранване с кухненски боклуци, както и изхвърляне на кухненски боклуци по сметища, улици и към селата, надзор за което се разпорежда на кметовете на обитаемоте места и Регионалната ревизия по околната среда и водите. При подозрение за нараснала смъртност на прасета в обитаемоте места неотложно би трябвало да се уведомява Областната дирекция по сигурност на храните. Ще бъде реализиран непрекъснат надзор и налагане на наказания при определяне на нерегламентирано развъждане на прасета в стопанства вид „ заден двор “, както и ще се прави надзор от органите на Министерство на вътрешните работи и формалните ветеринарни лекари върху нерегламентираното придвижване на прасета на територията на региона.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР