Шумен. Изграждане на модерен спортен комплекс и емблематичен за Шумен

...
Шумен. Изграждане на модерен спортен комплекс и емблематичен за Шумен
Коментари Харесай

Изграждане на модерен спортен комплекс и емблематичен за Шумен стадион предвижда идейният проект за терена на настоящия „Панайот Волов”

Шумен. Изграждане на съвременен състезателен комплекс и емблематичен за Шумен стадион планува идейният план за терена на сегашния „ Панайот Волов ”, който беше показан в града, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . На събитието в зала 363 на Общината пред кметския екип, архитекти, спортисти, представители на бизнеса и жители, беше показано концептуално решение за главните функционални зони на бъдещия комплекс, методите и връзките сред тях, функционалната организация на стадиона, организацията за паркиране и останалите детайли на територията. Възложител на идейния план е Община Шумен, а архитект архитектурно студио АТЕК-ВД, изготвило и плана за „ Арена Шумен “. Целта е мястото на настоящия градски стадион да се трансформира в съвременен състезателен комплекс, като с изключение на емблематичен за Шумен предстоящ стадион, се оформят и зони за отдих, развлечение и търговия.
„ Основната цел е да придадем нов живот на оборудването, да го приведем във функционалност по стандартите за осъществяване на футболни надпревари от „ А “ група, като в това време комплексът да е многофункционален – с опция за занимания по лека атлетика, осъществяване на концерти и други събития навън и т. н. По този метод като спортно оборудване и аткрацион то да може да генерира доходи за Общината “, изясни проектант Калоян Колев. Проектът планува опазване на местоположението на главното игрище, създаване на нови източна и западна естрада, защото актуалните са в окаяно положение, реновиране на северната естрада, създаване от юг на общественообслужваща постройка - административна, офиси и комерсиална част, а в северната част се планува възобновяване на подготвителното игрище, в сходство с условията и стандартите на Българския футболен съюз и създаване към него на нужните обслужващи постройки и подготвителна зала. „ Проблем има със самата форма на лекоатлетическата писта, към сегашния миг като геометрията и не дава отговор на българските стандарти за осъществяване на лекоатлетически надпревари и би трябвало да бъде леко поправена, а на сегашния колодрум се планува да бъде построен паркинг “, изясни проектант Колев.
Предвижда се пешеходен надлез - пасарелка, който да обезпечи директна връзка с основните подходи към стадиона, както и да свърже изграждащите се нови магазини със спортния комплекс. Капацитет на стадиона ще бъде към 12 500 фенове. “ Средствата за терена може би ще бъдат обезпечени от Федерацията по футбол, а останалите средства, за което имам уверението и обещанието на министър-председателя, е, че ще бъдат обезпечени от Министерски съвет. Целта беше да имаме абстрактен план, да го обсъдим, да срещнем шуменската общност, а като се нанесат и корекциите да стартираме да работим и по техническото задание. Имаме увещание, че ще ни бъдат отпуснати средства, говорили сме за сума от порякъда на 12-14 млн. лева от страната, с разпореждане на Министерски съвет, както ни бяха отпуснати средства за зала „ Арена Шумен “. Надявам се идната година да стартира построяването на комплекса, тъй като Шумен има потребност от такова оборудване. Първоначално ще наблегнем на създаване на стадиона, а след това и на прилежащите детайли “, съобщи Любомир Христов.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР