Шумен. Икономическата комисия в Общинския съвет отхвърли предложение на Община

...
Шумен. Икономическата комисия в Общинския съвет отхвърли предложение на Община
Коментари Харесай

Шумен: Икономическата комисия в Общинския съвет отхвърли предложение на Общината за безвъзмездно прехвърляне на собствеността на 8 язовира на държавата

Шумен. Икономическата комисия в Общинския съвет отхвърли предложение на Община Шумен за безплатно прекачване на собствеността на още 8 общински язовира на страната, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . На съвещанието участваха и част от наемателите на язовирите, както и кметът на Шумен Любомир Христов. С последното изменение на Закона за водите се дава опция на кметовете на общини да трансферират безплатно на страната собствеността на язовирите по тяхна преценка. Любомир Христов изясни, че е добре да се употребява тази законова опция и да се освободи Общината от този ангажимент, защото не доближават средства за поддръжка и ремонт на оборудванията по язовирните стени. От своя страна наемателите, които имат контракти, заплащат наеми и са вложили лични вложения, показаха опасения за вероятностите пред бизнеса си откакто язовирите станат държавни.
„ Имам религия на Общината, не на страната “, съобщи Ангел Симеонов, представител на компанията наемател на бент. „ Белокопитово “. Кметът напомни, че предходната година с решение на Общинския съвет са трансферирани 6 язовира, само че страната към момента не ги е приела. „ Ако вземем решение и за тези 8, прехвърлянето им също няма да стане скоро. Трябва да се уреди нормативно методът, по който общинска благосъстоятелност може да бъде прехвърляна на държавно сдружение. Има потребност от промяна на крана на язовира край Дибич, който ние дадохме на страната, само че тя към момента не го стопанисва и отговорността и разноските към момента са наши “, разяснява Любомир Христов. Той съобщи, че е направил питане и уточни, че промяната на разваления кран при цялостен водоем ще коства 28 000-30 000 лева Решение по докладната бележка да бъде трансферирана безплатно на страната собствеността на 8 общински язовири ще бъде взето на утрешната сесия на Общинския съвет.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР