Шумен. Географската информационна система (ГИС) на Община Шумен вече е

...
Шумен. Географската информационна система (ГИС) на Община Шумен вече е
Коментари Харесай

Географската информационна система на Община Шумен вече е достъпна за граждани

Шумен. Географската осведомителна система (ГИС) на Община Шумен към този момент е налична за жители. След въведените първи два софтуера, предопределени за вътрешен продан, които се употребяват от чиновниците на общинската администрация, инж. Боян Тодоров, заместник-кмет по строителство и екология, и кметът на Шумен Любомир Христов показаха и третият програмен продукт, предопределен за свободното прилагане на Географска информационна система от жителите, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . „ Географска информационна система системата е набор от карти, които са обществени и които могат да бъдат наслагвани една върху друга, могат да бъдат сравнявани и да дават бърза информация на жителите “, изясни инж. Тодоров. Предоставя се достъп до богат информативен масив - кадастрален проект, регулационни проекти, общ организационен проект на Шумен и на общината, водопроводна мрежа в града, подземни връзки и уреди, ел. мрежа и трансформатори, зелени площи, синя зона, кошчета за боклук, контейнери, пейки и други
Използвано е ортофозаснемане с дрон, което дава опция да се видят детайлности от града посредством 3D визуализация, употребяват се и връзки с Google. Инж. Боян Тодоров уточни, че Географска информационна система улеснява връзката сред жителите и общинската администрация. „ Много на практика задания и неща могат да се вземат решение посредством нея и хората да са осведомени за градоустройството, по тази причина какво се прави. Досега Общият организационен проект на Шумен съществуваше единствено на карта, и който се интересуваше какво ще се застрои, трябваше да пристигна при нас, в Общината, а в този момент посредством Географска информационна система всеки жител ще може да види какво е позволено и какво е планувано на даден имот “, изясни инж. Тодоров.
Кметът Любомир Христов уточни, че системата е отворена и ще се надгражда. „ Географска информационна система ще бъде доста потребна за жителите, за бизнеса, за тези, които желаят да влагат. Ако някои желае да ревизира даден имот, без да идва в Общината може да види неговото разположение, съществуващите връзки и други “, сподели Любомир Христов. По думите му за първи път в Шумен е построена система с подобен достъп и толкоз богата информация. Географска информационна система е налична посредством уеб страницата на Община Шумен.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР