Шумен. Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов и заместник-директорът

...
Шумен. Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов и заместник-директорът
Коментари Харесай

Главен комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: Резултатите от работата на шуменската дирекция през 2018 година са много добри

Шумен. Директорът на ГДБОП основен комисар Ивайло Спиридонов и заместник-директорът на Групово дело „ Национална полиция “ ст. комисар Благородна Макева участваха на доклада за активността на ОДМВР - Шумен през 2018 година. Това оповестиха от пресцентъра на ОДМВР - Шумен . 2020 са записаните закононарушения на територията на ОДМВР - Шумен през миналата 2018 година, което е с 208 по-малко от предходния регистриран интервал. Разкрити са 1090 от тях. Процентът на разкриваемост е 53,96%. През последните години се следи трайна наклонност за стабилно равнище на престъпността в региона – сред 2000 и 2250 закононарушения годишно. Съществени промени в структурата на записаните незаконни действия не се регистрират. Най-голям дял през 2018 година заемат закононарушенията против собствеността - 823. Наблюдава се нарастване при грабежите и спад при кражбите. Регистрирани са 16 грабежа с един повече от 2017 година. Кражбите са 593 по отношение на 706 за предходния регистриран интервал. Престъпленията срещу личността са 102, с 14 по-малко от 2017 година. Четири са умишлените убийства в региона. През 2018 година в Шуменско са осъществени 44 телефонни измами. Щетите от тях са 316 000 лв.. Разкрити 33 от този тип закононарушения, остава работа по още 11. Регистрираните закононарушенията, свързани с наркотични субстанции, са 85, с 22 повече от записаните през 2017 година.
През 2018 година са разкрити 214 стопански закононарушения. Иззети са 26704 къса цигари, 702 кг нарязан тютюн и 2450 литра алкохол без бандерол. На територията на региона през миналата година са зародили 749 пътнотранспортни катастрофи, 100 от тях са тежки. Загинали са 18 участници в придвижването, ранени са 101. Няма похищения против възрастни хора, които живеят в дребните и отдалечени обитаеми места. За това спомагат и мобилните екипи, които ги посещават регулярно.
Отчетена беше и превантивната активност на регионалната дирекция за миналата година. През месец януари продължи акцията на ОДМВР - Шумен „ Шофирайте рационално! Животът е с преимущество “. На основни кръстовища в града и по основен път Русе - Варна бяха сложени бордове с апел към водачите за шофиране с рационална скорост и повече приемливост на пътя. Съвместно с общинските администрации в област Шумен се организира акция за противопоставяне на телефонните измами. Бяха отпечатани флайери и плакати с разказани сюжети, употребени от измамниците. Листовки бяха публикувани на местата за заплащане на локални налози и такси. Полицейските и младши полицейските инспектори посетиха домовете на възрастни, самотноживеещи и мъчно преносими хора и организираха беседи с тях. В локални медии продължи да се излъчва направения от ОДМВР- Шумен видеоклип за предварителна защита на измамите.
През месец март чиновници на районно управление (на МВР) - Шумен участваха в самодейността „ Приобщи другар “. Полицейските чиновници изиграха другарска футболна среща с възпитаници от профилираната паралелка по физическо образование и спорт при СУ „ Трайко Симеонов “ в града. Преди дуела учениците научиха от инспектори в детска педагогическа стая какво е закононарушение и какви са отговорностите, които носят причинителите и съучастниците в незаконни действия.
В края на месец април ОДМВР – Шумен взе присъединяване в проведеното от Главна дирекция „ Национална полиция ” национално спортно съревнование по Програма „ Детско полицейско ръководство ”. Ученици от ОУ „ Свети Свети Кирил и Методий “ в село Царев брод завоюваха купата за сложен победител.
През месец юни 2018 година деца от Шумен, Велики Преслав, Нови пазар, Каспичан, Каолиново и от шуменското село Царев брод приключиха последния си стадий от обучителния развой по стратегия „ Детско полицейско ръководство “ с открит урок и изпит по пътна сигурност.
По самодейност на ОДМВР - Шумен по случай 26 юни – интернационален ден за битка със злоупотребата и незаконния трафик на опиати, беше направен клип за вредата от използването на синтетични опиати.
През месец септември беше даден старт на самодейността по пътна сигурност „ Да пазим нашите деца “. В централна част на регионалния град млади регулировчици от разнообразни учебни заведения под контрол на униформените чиновници стопираха за инспекция десетки коли. Отправени бяха апели към водачите за рационално шофиране и да пазят децата. Шофьори от всички общини в региона получиха листовки със препоръки по пътна сигурност и сенници за коли с апел „ Да пазим нашите деца “.
ОДМВР- Шумен се включи в самодейността „ С защитен колан на задната седалка “. В огромното интерактивно образование бяха подготвени над 2 200 деца от втори до четвърти клас. През 2019 година самодейността продължава.
През 2019 година регионалната дирекция в Шумен ще работи по възстановяване административното обслужване на жителите и бизнеса, ще бъдат създадени ограничения, които да доведат до понижаване на пътнотранспортния травматизъм. Ще продължи работата по противопоставяне на закононарушенията срещу личността и собствеността на жителите и запазване на публичния ред.
Директорът на шуменската полиция старши комисар Ялчън Расим показа годишния разбор на дирекцията в наличието на регионалния шеф проф. Стефан Желев, административният началник на окръжна прокуратура и областен прокурор Маргарита Георгиева, административният началник на Окръжен съд – Шумен София Радославова, ръководители на районни прокуратури в региона. Те благодариха за положителното институционално взаимоотношение с регионалната дирекция на полицията.
" Впечатлена съм от положителното взаимоотношение на полицията в Шумен със правосъдната и локална власт. Добро усещане ми направи превантивната активност на полицията, работата с малолетни и малолетни е сериозен приоритет ", сподели заместник-директорът на Групово дело „ Национална полиция “ Благородна Макева.
" Резултатите от работата на шуменската дирекция през 2018 година са доста положителни ", съобщи шефът на ГДБОП основен комисар Ивайло Спиридонов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР