Шумен. Ден на родилната помощ под наслов Традиция, настояще, бъдеще“

...
Шумен. Ден на родилната помощ под наслов Традиция, настояще, бъдеще“
Коментари Харесай

Шумен: В града се проведе празнична програма под наслов „Традиция, настояще, бъдеще“ по повод Деня на родилната помощ

Шумен. Ден на родилната помощ под наслов „ Традиция, настояще, бъдеще “ се състоя в Шумен, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Шумен . Домакин на празника Бабинден беше шуменският филиал на Медицински университет – Варна. Сред гостите на тържеството бяха заместник-ректорът на МУ - Варна проф. Тодорка Костадинова, доцент Емануела Мутафова, дълготраен декан в университета, регионалният шеф на Шумен проф. Стефан Желев, заместник-кметовете доктор Светлана Маркова и Найден Косев, медицински сестри и акушерки от МБАЛ - Шумен, студенти и бъдещи експерти по здравни грижи. В началото беше пресъздаден ритуалът за Бабинден, предназначен за респект към опитната жена, изпълнявала ролята на акушерка в предишното. Възстановката показа подготовката на бабата да посрещне родилите през годината дами. Те идват да и „ полеят “ да си измие ръцете, подаряват я с пешкир и сапун, носят и погачи. След това бъдещите акушерки измиха ръцете на проф. Явор Корновски, началник на катедра „ Здравни грижи “ в шуменския филиал и на доцент Емануела Мутафова. Изрекоха и благословии - колкото са капките в тази вода, толкоз деца да се раждат, пъргави и здрави. Колкото са зърната в тази питка, толкоз деца да се раждат и да са сладки като мед. Проф. Соня Тончева уточни, че празникът Бабинден е мистично обвързван с пожеланията за здраве.
„ Днес акушерството е по-различно от времената, когато бабите са оказвали помощ при раждане. Но продължаваме да отчитаме мъдрите дами, които оказват помощ на раждащите. Има доста символика и мистичност в този празник “, сподели в приветствието си проф. Тончева. „ Горди сме, че имаме толкоз стимулирани студенти, тъй като те малко сантиментално от време на време избират специалността на акушерката, само че когато се сблъскат с действителността осъзнават, че страстта би трябвало да остане на назад във времето и знанията да са водещи. Много е друга през днешния ден обстановката от времето което пресъздаваме на празника и тези, които избират да се посветят на акушерската специалност би трябвало да учат и то непрестанно, през целия живот “, сподели проф. Тончева.
Доц. Теодора Евтимова изясни, че акушерството е единствената специалност, виновна за два живота - този на майката и на бебето. „ Предизвикателствата пред специалността са доста, само че студентите имат мощна мотивация и влагат доста обич, желаят да поемат новия живот знайеки и можейки “, разяснява доцент Евтимова.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР