Шумен. Държавен архив-Шумен отличи дарител, читател и приятел на архивите

...
Шумен. Държавен архив-Шумен отличи дарител, читател и приятел на архивите
Коментари Харесай

Радио „Фокус“-Шумен получи наградата „Приятел на архивите“ на Държавния архив в града

Шумен. Държавен архив-Шумен отличи донор, четец и другар на архивите за 2018 година във връзка Международния ден на архивите, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . Началникът на отдела доктор Антония Панева връчи премиите на специфична гала в наличието на чиновниците на Архива, посетители и другари. Радио „ Фокус “-Шумен получи премията „ Приятел на архивите “, Андрей Соколов, който е употребил документи по тематиката за историята на Мъжката гимназия в Шумен бе отличен за „ Читател на годината “, а оценката „ Дарител на годината “ бе за Николай Калев.
В специфична галерия бяха подредени част от последните и най-интересни документални приходи в архива. Сред тях документи, дарени от Николай Калев - на неговия татко художникът Любен Калев Петков и на Михаила Стефанова Пенева, диригент на оркестър и солиаст на пиано. Интерес провокира фотография на Пенчо Кубадински от лов на лъвове в Танзания от 1982 година, непокътната във фонда на Георги Начев. „ Документите пристигнаха при нас на процедура избавени. При ремонт един от майсторите ги намира и ги предава в Централен държавен архив-София, от там са пренасочени към нас, поради съществуващия тук подобен фонд “, изясни доктор Антония Панева. В изложбата са показани и документи, дарени от полковник Димо Димов, както и фотоси на дългогодишния специалист в Архива Нели Димитрова с български политици.
Празникът продължи с Ден на отворените порти. Първите посетители, които разгледаха непрекъснатата експозиция, изложбата с архивни документи и архивохранилището бяха възпитаници от 5 и 6 клас на Второ ОУ „ Д-р Петър Берон “ в Шумен. „ Архивите са неповторимото и незаменимо завещание на всяка една страна, паметта, която бива излъчена от поколоние на потомство. Екипът на Държавен списък – Шумен изрича признателност и насочва привет към всички сътрудници, които са работили или работят в областта на архивното дело – към пазителите на нашата памет и на нашата национална еднаквост “, съобщи доктор Антония Панева. Тя уточни, че Шуменският списък и неговата история са свързани с делото на Добри Войников и Георги Джумалиев, а измежду най-богатите фондове на архива е от така наречен К интервал - до 1944 година.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР