Шумен. Четири дела са били под специален надзор през 2018

...
Шумен. Четири дела са били под специален надзор през 2018
Коментари Харесай

Шумен: Четири дела са били под специален надзор през 2018 г. в прокуратурите в съдебния район

Шумен. Четири каузи са били под специфичен контрол през 2018 година в прокуратурите в Съдебен район-Шумен през 2018 година. Данните са част отчетния отчет за работата на прокурорите в Шумен, Нови пазар и Велики Преслав, показан на брифинг с присъединяване на административния началник на Окръжната прокуратура Маргарита Георгиева, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . Тя уточни, че делото против братя Юзеирови за закононарушение срещу политическите права, което Шуменска Районна прокуратура следи е завършило с две неоправдателни присъди и през 2018 година наказнията са влезнали в законна мощ, като правосъдният акт е предписан от Окръжен съд – Шумен. „ В Окръжна прокурата-Шумен се следи и при започване на 2019 година завърши едно от делата, водено против частен правосъден реализатор Асен Тонев. Има неоправдателна присъда на първа инстанция, сега делото е висящо пред Апелативен съд – Варна на втора инстанция “, сподели Маргарита Георгиева.
Делото за влаковата злополука в Хитрино е в етапа на правосъдно разследване пред първата инстанция, а четвъртото дело е още веднъж против частен правосъден реализатор Асен Тонев - за длъжностно заграбване, проверява се от Национална следствена работа и е във фаза на следствие. В Шуменски правосъден регион не е имало каузи, касаещи проведена престъпност. Маргарита Георгиева уточни, че те са подсъдни като първа инстанция на Специализиран углавен съд. По отношение на изпиране на пари, в Окръжна прокуратура – Шумен на произвеждане има осем каузи, те са във фаза следствие. 18 са делата с предмет корист с имущество на Европейски Съюз, с еврофондове. „ По оношение на еврофондовете най-често става въпрос за погрешни данни, показани пред общински аграрни служби, а по отношение на прането на пари, случаите са разнообразни. Обикновено ни известяват от финансовото разузнаване за по-големи парични потоци от разнообразни лица, които са получавани с банкови преводи. Предмет на следствие са подобен вид каузи “, сподели Маргарита Георгиева.
Предстои да бъде финализиран случай в Национална следствена работа, при който лицата са наказани в Република Франция на усложнено сводничество и трафик на хора и в правосъден регион Шумен се проверяват получените от съответните дами, работили като проститутки за тях във Франция, пари посредством системите за бързи преводи. За данъчни закононарушения и такива срещу данъчната и осигурителна система има 148 каузи. Значително еувеличен броят на делата с предмет наркотични субстанции – 166 за 2018 година, против 60 за 2017 година и 83 за 2016 година. Окръжна прокуратура – Шумен следи три от огромните каузи, свързани с държане цел разпространяване и разпространяване на наркотични субстанции. През предходната година бяха разрушени три огромни наркооранжерии. „ За оранжерията в село Кочово делото е завършило с влезнали в законна мощ присъди, за оранжерията край село Янково е импортирано в Окръжен съд преди няколко дни и делото за оржанерията наоколо о село Хан Крум, там също следва да завърши следствието му. Тези каузи се следят от Окръжна прокуратура –Шумен “, съобщи Маргарита Георгиева. Тя изясни, че няма нарастване на досъдебните производства, водени против малолетни лица. В последните три години се следи наклонност за с увеличение на броя на преписките с интернационален детайл. В Шуменския правосъден регион през предходната година прокурите са следили общо 3 967 преписки. Решени през предходната година са 3 800 или 95,79%. В Окръжен следствен отдел са разследвани 142 досъдебни производства, като съгласно статистическите данни 23,66 каузи се падат на следовател.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР