Шумен. 8% от всички престъпления в област Шумен през миналата

...
Шумен. 8% от всички престъпления в област Шумен през миналата
Коментари Харесай

Ст. комисар Ялчън Расим, ОДМВР - Шумен: 8% от всички престъпления в областта са извършени от деца, за страната този процент е 15.5%

Шумен. 8% от всички закононарушения в област Шумен през предходната година са осъществени от деца, за страната този % е 15.5%. Това съобщи на брифинг шефът на ОДМВР - Шумен ст. комисар Ялчън Расим, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Шумен . През 2018 година в района са регистрирани 163 незаконни действия, осъществени от малолетни и малолетни - с три повече по отношение на 2017 година. При закононарушенията срещу личността се регистрира устойчива наклонност на действията – 5 броя, колкото и за 2017 година. При закононарушенията срещу собствеността се следи леко нарастване. През 2018 година са регистрирани – 80 обири, 44 унищожавания на имущество и един обир. През 2018 година не са открити малолетни и малолетни, които да са направили обири на метали от вилни зони и джебчийски обири.
С по-висока престъпна интензивност са малолетните момчета, като причинители на незаконни действия са открити – 142 момчета и 17 девойки. „ През 2018 година пострадали от закононарушения са 101 деца, а през 2017 година са били 85. Наблюдава се нарастване от 19%. Потърпевши при закононарушения са 60 момчета и 41 девойки. По типове противоправни действия има телесни повреди - 2, грабежи - 1, няма джебчийски обири, взломните са 6, обири - 80, квартирни обири - 5, заличаване на имущество - 44, закононарушения в учебни заведения - 14. Няма малолетни и малолетни взели участие в убийства ", уточни ст. комисар Расим.
По думите му се регистрира леко завишаване на броя на откритите с наркотични субстанции и така наречен чай за пушене. Те са на възраст сред 15 и 17 години. През 2018 година са открити 12 малолетни и малолетни, по които са заведени съответни инспекции, като от тях 3 са девойки. Миналата година са били под 10.
Ст. комисар Ялчън Расим регистрира и сериозна превантивна активност във връзка с детската престъпност, с поддръжката на Регионално ръководство по обучение при Министерство на образованието и науката (РУО при МОН), отделите „ Закрила на детето ”, управленията на учебните заведения в района. През 2018 година са извършени 47 екипни срещи по Координационния механизъм за взаимоотношение при работата в случаи на деца, жертви или в риск от принуждение и за взаимоотношение при спешна намеса. Получени са 46 сигнали, като максимален е делът на сигналите за физическо принуждение и незаконни действия срещу личността. Най-уязвимата възрастовата група на децата, жертви или в риск от принуждение, е от 8 до 16-годишна възраст. По 24 от случаите са сезирани Районните прокуратури, като в 6 от случаите са формирани досъдебни производства.
През годината чиновници на ОДМВР - Шумен интензивно са взели участие в екипи по механизма за връщане на деца в учебно заведение. През образователната 2018/2019 година са обходени 224 адреса.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР