Шумен. 240 деца ще участват в Националния конкурс Гласовете на

...
Шумен. 240 деца ще участват в Националния конкурс Гласовете на
Коментари Харесай

Шумен: 240 деца ще участват в Националния конкурс „Гласовете на детската мелодия”, чийто първи домакин е Шумен

Шумен. 240 деца ще вземат участие в Националния конкурс „ Гласовете на детската мелодия ”, чийто първи хазаин е Шумен. Подробности за двудневния самобитен празник на детското изкуство бяха дадени на брифинг с присъединяване на Ваньо Русинов, създател и продуцент, едни от уредниците на състезанието, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . Конкурсът „ Гласовете на детската мелодия “ се организира под шапката на Националния фестивал за нови детски песни „ Детска мелодия на годината ”, стартирал на 22 март с двумесечен период за набиране на нови детски песни за деца до 14 години, от които професионално жури избра 14 финални песни, измежду които на 22 декември на Галаконцерт в НДК ще бъде избрана Песента на 2018 година. В националното прослушване, извършено в 12 регионални града, започвайки от Шумен, са се явили 340 деца, от които са определени изпълнителите на финалните 14 песни.
„ Решихме, като отплата, да създадем състезанието „ Гласовете на детската мелодия “, като един признателен стадий за най- пеещите деца, явили се на националните прослушвания. И по този начин от тези 340 деца в Шумен ще дойдат 240. Ще видите цвета на детските вокални школи у нас “, съобщи Ваньо Русинов. Конкурсът „ Гласовете на детската мелодия ” ще се организира на 19 и 20 октомври в зала „ Арена–Шумен ” под патронажа на кмета на Община Шумен Любомир Христов. В галаконцерта на 20 октомври с изключение на наградените самостоятелни реализатори и вокални групи в две възрастови категории, ще вземат присъединяване и четири шуменски състава - хип-хоп групировка „ Emotion “ към Общински Младежки дом, Клуб по спортни танци Фея данс, танцов състав „ Веселяче “ и дребните гимнастички, възпитанички на Мариола Спасова. Изпълнителите на финалните 14 песни от Националния фестивал ”Детска мелодия на годината ” ще ги изпълнят за пръв път онлайн пред шуменската аудитория. Ваньо Русинов благодари на кмета и управлението на община Шумен за семейството на състезанието „ ”Гласовете на детската мелодия ”.
„ Бяха получени доста кандидатури, само че Шумен надви с особеното си място като културна столица на Северна България и като упоритост на локалния бизнес и персонално на кмета в града да се празник на детското изкуство от подобен мащаб “, сподели Ваньо Русинов. Той добави, че в случай че „ Гласовете на детската мелодия “ е конкурс за осъществяване, то „ Детската мелодия на годината “ е за нова ария. „ От три години работим върху изчистване на концепцията и регламента на фестивала, като желаеме да го превърнем в обичаен. Идеята е да се намерят нови създатели, нови детски песни. За състезанието получихме 36 песни, от които бяха определени 14-те финални. Около 30% от получените песни са написани от учители по музика.Оценката, която получаваме на този стадий е, че задачата е постигната- показано е ново равнище, показана е музика, която е близка до децата “, съобщи Ваньо Русинов.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР