Шумът с лекарствата за хронично болни пациенти през последните дни

...
Шумът с лекарствата за хронично болни пациенти през последните дни
Коментари Харесай

Как да ощетим пациента

Шумът с медикаментите за хронично заболели пациенти през последните дни в действителност сподели една съществена уязвимост на постоянно споменавания Национален рамков контракт - той няма отношение към пациента.

Около този документ всяка година има безредици, тъй като откакто стане ясно какъв ще е бюджетът на единствения ни здравоосигурителен фонд НЗОК, стартират огромните сметки кой от системата на опазване на здравето какъв брой ще успее да вземе за себе си. В тази сметки пациентите не вземат участие. Те единствено финансират със здравните си осигуровки другите типове здравна помощ, само че нямат глас в разпределянето на средствата. Затова НРД, както е признато да го назоваваме, в действителност няма нищо общо с нас, колкото и да се пробват да ни убедят в противното. Точно затова сме страната, в която се доплаща най-вече за здраве - цели 47%.

Всяка година се изготвя план на въпросния контракт, в разискването му вземат участие всички звена в системата, съсловни съюзи, специалисти от НЗОК и министерството на опазването на здравето. И всяка година при издание на плана има сюрпризирани. Всъщност невероятно е да се ориентираш в този документ, само че той, като към този момент казахме, не е и предопределен за необятната аудитория. Затова е най-лесно да изчакаш реакциите, макар че е необичайно да ги има щом авансово са водени диалози по параметрите на НРД.

Тази година първи се обадиха софийските общопрактикуващи лекари, които, запознавайки се с документа, откриха, че измененията направени в НРД 2020-2022 ощетяват хронично болните пациенти, защото се редуцира броят на медикаментите, които ще заплаща Касата, нужни за терапиите им. Часове по-късно реагираха и от Националното съдружие на персоналните лекари, които с изключение на този минус съзряха още два - че не е редно да се слага предел за дълготрайност на прегледа (до 20 мин.), тъй като се отразявало на качеството на здравната им активност, и че е неприемливо пациентите, които посещават джипито с съответен проблем (в остро положение, както е терминът), да бъдат лишавани от профилактичен обзор.

С медикаментите за хронично болните, нещата се развиха стремително. Почти по едно и също време се заобаждаха и национално показаните пациентски организации. И те бяха сюрпризирани, дори скандализирани, от въпросната смяна.

От БЛС, който е главен договарящ с Касата и би трябвало да пази ползите на всички здравни експерти, обявиха, че няма да подпишат новия НРД, в случай че въпросният текст остане.

От НЗОК първо приканиха да не се избързва с констатациите, очевидно и те не са били доста наясно тъкмо защо става дума и по какъв начин се е получила тази смяна, дискриминираща огромна група пациенти. След един ден на драми и отворени писма, Касата разгласи, че ще продължи да заплаща терапиите на хронично болните, както до момента, и настана мъртвило. С какви причини е била направена смяната въобще не стана ясно, само че е малоумно да ощетяваш хора, немалка част от които в пенсионна възраст или с увреждания, с хронични и съпътстващи хроничните болести.

Да се върнем отново на персоналните лекари и лимитираните прегледи. Какъв проблем в действителност е това? Какво ще се случи, в случай че вместо 20, отделиш 30 минути за обзор? И какъв брой от прегледите в действителност не престават толкоз време?

И след това каква е драмата с профилактичните прегледи, които съгласно първичния план на НРД се отменяха, в случай че пациентът посети персоналния си доктор в остро положение. Имаш здравословен проблем, отиваш при персоналния си доктор по неотложност, той те преглежда, само че упорства да ти организира и профилактиката. Това случвало ли ви се е?

Според сдружението на общопрактикуващите лекари, по този начин се нарушавали правата на част от пациентите, тъй като хората в дейна възраст ходели на персонален доктор единствено когато имат проблем. Така профилактиката оставала на назад във времето. Че какво ще ни профилактират в остро положение? Проблемът по-скоро е, че на по-голямата част от общопрактикуващите лекари " системата за уведомяване " за профилактика е с записка на вратата на кабинета, и доста от хората я пропущат, единствено тъй като не знаят, че им се поставя.

От БЛС оповестиха, че са се договорили с Касата за увеличението на цените на 251 клинични пътеки и 7 процедури. Така щяло да се понижи доплащането за лекуване от страна на пациентите. Да не бързаме да се радваме. Всъщност това нарастване ще се отрази на заплатите на здравните експерти, защото 35% от месечния доход на лечебните заведения от Касата наложително ще отива за възнагражденията на лекари и експерти по здравни грижи. Друга част от въпросните доходи ще покриват навреме отговорностите на лечебните заведения, с цел да не се постанова да се отделят отново " едни милиони " късно, когато стартират да издъхват.

Пациентите ще почакат.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР