Шум в ушите, намален слух, световъртеж,нарушено равновесие - банални състояния,

...
Шум в ушите, намален слух, световъртеж,нарушено равновесие - банални състояния,
Коментари Харесай

Зад шума в ушите и световъртежа може да се крие опасно заболяване

Шум в ушите, понижен слух, световъртеж,нарушено равновесие - банални положения, които сме в положение да подценяваме и да обясняваме с вариране на кръвното налягане или с тривиално шийно ошипяване, постоянно са индикации за доста съществено заболяване.

За това предизвестяват медиците от профилирания кабинет по отоневрология в ДКЦ “Чайка ” във Варна. Специалистите са безапелационни, че отоневрологичното проучване е единственият способ за прецизна диагностика при болести с демонстрация на световъртеж и слухови нарушавания.

Тези положения, постоянно комбинирани, крият сериозен риск от инвалидизация при несъответстващо държание. Това са признаци за заболяване на вътрешното ухо, мозъчния дънер, дребния мозък, които може да са резултат от по-сериозно увреждане.

Нерядко те сигнализират за сърдечно-съдови болести, артериална хипертония/хипотония, атеросклероза, аритмия, систематични инфекции и интоксикации. Световъртежът,загубата на равновесие и слуховите нарушавания може да са сигнал за захарен диабет, хипер или хипофункция на щитовидната жлеза, дислипедимии и други, по тази причина закъснението с точната диагностика е рисково.

Не са редки случаите на пациенти, които са лекувани от шийно ошипяване поради световъртеж, а при отоневрологично проучване са се оказали с мозъчен израстък или множествена склероза, описват експертите.

Ако отоневрологът открие находка, суспектна за тумори, множествена склероза или патологични промени в шийния отдел на гръбначния дирек, той назначава проучвания за удостоверение или отменяне на диагнозата, прецизират лекарите.
Изследването в профилирания кабинет по отоневрология на ДКЦ “Чайка ” във Варна лишава към 60 минути. То е неоперативно, безболезнено и безвредно. Не се поема от НЗОК. Цената му е 49 лева /с включена аудиограма/ само че, записване на час до Коледа носи 20% отстъпка.

Извършва го дипломиран и сертифициран експерт отоневролог. В рамките на към час той организира характерни равновесни проби и координационни проби, отоскопия, компютърно проучване на слуха с аудиометър, което обективизира съществуването или неналичието на слухова загуба и, в случай че има такава - нейната точна локализация и степен.

Под очила на Френцел и електровидеонистагмограф се организира проучване, което открива ритмични потрепвания на очните ябълки, проявяващите при засягане на вестибуларния уред. След прегледа отоневрологът назначава нужните проучвания, с цел да се удостовери или отхвърли хипотетичната диагноза и да се пристъпи към съответно лекуване. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР