...Шум на вълни и шепот в полумрака, прекъсван от време

...
...Шум на вълни и шепот в полумрака, прекъсван от време
Коментари Харесай

Музикалният сал на P.I.F. пори напред в море от фенове

...Шум на талази и шепот в полумрака, преустановяван понякога с поетични закачки... Именно в такава мистична атмосфера се потопиха феновете на "P.I.F. " още преди началото на аудио-визуалния театър на групата в столичния клуб "Mixtape5 ". Сцената в средата на залата бе превърната в корабокрушенски сал, на който съумяха да се качат единствено "спасените " осмина музиканти.
Димо и компания взривиха публиката още с първото си парче - емблематичния шлагер "Кой си ти ", с който ненатрапчиво, само че безапелационно припомниха, че песните им живеят в друго време и в напълно различен свят.
"Има ли хора в синьо?! " - попита риторично фронтменът на групата, сякаш омаян от прожекторите. А почитателите, прецизно спазили условния дрескод, потвърдиха с бурни възклицания, че са облечени в блузи, ризи и дънки с цвета на океана. От "P.I.F. " пък им върнаха жеста, като неотложно изпяха "Бях на сал без ветрове в умерено, блестящо море... " от паметната ария "Всеки ден ". Нямаше по какъв начин шоуто да мине и без "Цялото небе ", "Приказка ", "Вали ", "Ти ", "Невидимо дете " и "Седем "...
"Бъди до мен... " - припяваше си нежната част от публиката. А екраните на смарт телефоните от време на време светваха, тъй като, унесени в акустичния пърформанс, феновете на групата въпреки всичко се сещаха, че не е зле да запечатат за по-дълъг спомен тези мигове. За представителите на мощния пол не остана неусетно присъединяване в концерта на атрактивните русокоси посетител музикантки - Михаела Ненова (цигулка) и Илияна Георгиева (виолончело). Нестандартните инструментални страсти бяха подсилени и от наличието на "сала " на Мишо Йосифов (тромпет) и Илко Градев (акордеон). Димо Стоянов (вокал, китара) не пропусна още при започване на мултимедийното прекарване да обърне внимание, а след това да изкаже и благодарности на непрекъснатите си съратници - Иван Велков (китара), Юрий Божинов (бас) и Мартин Профиров (барабани).
Особен акцент добави към протичащото се и наличието на сцената на художничката Мария Банова. На огромна светеща стъклена маса тя рисува с пясък в синхрон с музиката, като изображенията се пресъздадоха в действително време на екрана в залата, който бе изобретателно трансформиран в "платното на сала ". Всеки кадър, знаци и думи, които оживяваха пред очите на публиката, бяха неповторими, тъй като в никакъв случай повече не ще се повторят по същия метод.
"Каквото можахме, спасихме! ", духовито означи Димо и употребява момента, с цел да се пошегува с барабаниста, на който се наложи в тези рискови условия да "свири на куфар ". А със идната "Песен " потвърди, че "В един инцидентен ден, в един инцидентен час... " нищо не може да попречи на положителното въодушевление на присъстващите.
"Как се чувствате? Всичко окей ли е? ", попита един от основателите на групата. "Ооокееей!!! " - изригна публиката. И неотложно бе поздравена с парчето "Приятел ". Въпреки че лятото, уви, свърши, "P.I.F. " напомни за този прелестен сезон със незабравимата "Юли ". А картините от пясък илюстрираха шлагера със слънце, сърчица, чадъри, чайки, вятърни мелници и така нататък Всъщност, знаейки рожденото място на фронтмена (Варна) и неговата артистична натура (и образование), напълно естествено беше лайтмотивът на музикалното пътешестване да се дефинира от тагове като чудо, детство, блян...
"Благодарим ви! " - Димо не спираше да акцентира признателността на музикантите към морето от почитатели. И за следващ път тотално завоюва сърцата им още с първите акомпанименти на "Камбаните ".
Близо половин час след началото на концерта вокалистът на "Patriots In Fashion " взе в ръцете си китара, с цел да изсвири и изпее "Огън ". Почитателите на групата знаят, че написаното на един мирис на морския бряг стихотворение е отдадено на дъщерята на Димо - Ая. Дълго време той няма храброст да сътвори и музиката към стилния и гальовен текст - "за да не го скапва ", както признава самият Стоянов. Песента обаче става безспорен шлагер, тъй като очевидно всички татковци се откриват в думите "И след това се сгушва, сходно на пате, и тихичко... споделя ми... "тате. "
"Вълшебните нови аранжименти на всички части са направени от Юрката ", акцентира фронтменът на "P.I.F. ", а басистът на групата получи от "морето " вълна изцяло заслужени овации. Димо обаче призна, че най-вече се е впечатлил от разновидността на "Оставам тук ", и побърза да го показа онлайн, с цел да се уверят и присъстващите на концерта в достолепията на свежото звучене на парчето.
В двучасовото музикално "плаване " със сала единствената ария на британски - "Messiah ", напомни, че с изключение на интелигентно-нежно, групата може да звучи и по-твърдо, както и ранния й интервал, когато групировката се е изявявала в странство - несъмнено, не на български.
"Времето ненадейно спря ", последва неизпълняваната от 15 години онлайн "Лебед ", а минути по-късно вокалистът с възприятие за комизъм разгласи: "Следующая песньовка называется "Сам "...
Освен спорадичните проблясъци на телефонните светкавици, три камери снимаха близо двучасовия концерт на "корабокрушенците ". И защото никой не може да си показа "P.I.F. " без "Колело ", кулминационната точка на пясъчно-акустичния театър бе белязана точно с този шлагер. Димо го изпя и откакто той и хората му бяха извикани за повторно на бис.
Със сигурност сходен триумф чака музикантите и през днешния ден, 19 октомври, във варненския "Vintage 33 ", в събота - в бургаския бар "Target ", на 26-и - в клуб "Melon ", Велико Търново, а на 27-и - в пловдивския "Marmalad ". Музиката и ексцентричните песни са обезпечени от "P.I.F. ". Емоциите и насладата са за всички нас.


Атрактивните русокоси посетител музикантки


Художничката Мария Банова рисува с пясък


На барабаниста се наложи да "свири на куфар "

Снимки АВТОРКАТА


Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР