Щяха да изпратят брат ми във Виена. Щяха да го

...
Щяха да изпратят брат ми във Виена. Щяха да го
Коментари Харесай

Почерненият брат на Адриан: Държавата го изпрати 2 метра под земята в италиански ковчег

" Щяха да изпратят брат ми във Виена. Щяха да го изпратят във Франция. Щях да го изпратят в Германия. Накрая щяха да го изпратят в Италия. Точно един ден преди да си замине. Накрая страната го изпрати два метра подземен с италиански ковчег “. Това са гневните думи на братя на 29-годишния Адриан Петков, който от 5-годишен живее с диагнозата муковисцидоза. Адриан чака в продължение на 8 месеца да бъде трансплантиран с бял дроб и се бори със системата и нейните недостатъци. Но 29-годишното момче губи.

``
реклама

Всичко това ясно демонстрира, че проблемите на българските пациенти, които са сложени на изчакване, се задълбочават.

Адриан чака в продължение на 8 месеца да бъде трансплантиран с бял дроб и се бори със системата и нейните недостатъци. Но 29-годишното момче губи.

Близките на Адриан желаеха отговори от Министерството на здравеопазването и възнамеряват да потърсят правата си в Страсбург. В памет на Адриан те възнамеряват да основат фондация в помощ на тези, които не престават да се борят за всяка глътка въздух.

" Това бяха хора, които всички виждаха, че умират, само че никой не им помагаше. Адекватно обгрижване за белодробна трансплантация е невероятно да се случи на този стадий в България. Не съм чул в Италия да има обичаи за трансплантиране на бели дробове. Не имаме вяра, че е имало такава опция ", разяснява Георги Костов от Асоциацията " Пулмонална хипертония ".

Пред Bulgaria ON AIR той не уточни съответно лице, което съгласно асоциацията е отговорно, само че акцентира, че е нужно сливане на напъните. По негово мнение у нас липсва обща тактика и се работи на парче.

Още през днешния ден би трябвало да се организира среща с Министерството на здравеопазването и представители на клиники.

Наталия Маева от Сдружението на пациенти с белодробна трансплантация означи, че казусът датира от началото на 2017 година По думите ѝ страната ни няма контракт с Евротрансплант поради дефицита на донори.

" Аз и родителите ми сме принудени да прекосяваме през най-тежкото – те да погребат първородния си наследник, а аз да целувам брат си леден. Това е системата с три фрази ", сподели още братът на Адриан.

" Получи се едно безвремие и ние си изгубихме възможностите. България се нуждае от донори. Със в този момент настоящото законодателство няма по какъв начин да бъдем пълновръстен член на Евротрансплант ", настоя Наталия Маева в " България заран ".

По думите и у нас няма експерти, които могат да правят белодробни трансплантации. Според нея би трябвало да се работи на доста високо равнище в границите на тази седмица. Маева прикани премиера Борисов да ревизира какво се случва в Министерството на здравеопазването.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР